...Escull el camí que et porti a la felicitat...

Les meves notícies

El Chupa-Chups com a exemple: les escoles estudiaran els casos d’èxit d’empreses catalanes.

El govern basc busca reduir un punt la taxa d’atur al 2012 amb la nova Estratègia basca de treball.

Més de 460 reclusos es formen al centre de la presó sobre el nivell bàsic, el graduat en ESO i 12 cursos formatius.

El govern i l’ajuntament posen en marxa la nova Escola Taller en la que treballaran 20 joves aturats.

La Junta fixa en 24 mesos la duració mínima de contractes estables per a la concessió d’ajudes a empreses.

Els sobrequalificats.

Asaja crítica que Aguilera entregui aquest dijous unes ajudes als agricultors “amb un any i mig de retràs”.

Una plataforma interactiva assessora als joves escolars en el món laboral i preveu el fracàs escolar.

Més de 2000 persones amb necessitats són ateses pels serveis socials i associacions en el 2011.

Biografia Comentar aquesta biografia

Imatge representativa Serra De La Fuente Laia

Benvingut o benvinguda!

 

Sóc la Laia Serra de la Fuente i tinc vint-i-un anys.

Al Juny vaig acabar la carrera de Magisteri d’Educació Primària i vaig decidir que em volia seguir formant ja que penso que la formació és essencial en qualsevol professió i, sobretot, en la d’educador. Per això, actualment, estic fent el Màster en Psicopedagogia.

Aquest espai té la finalitat de desenvolupar i aprofundir en diversos aspectes de l’Orientació Professional des del punt de vista del psicopedagog, així com comprendre la importància de l’Orientació en la nostra societat per tal que tothom esculli aquell camí que el porti a la felicitat.

La meva vocació és ser mestra i és que penso que si ajudes a créixer als altres, creixeràs tu també!

Definició d'Orientació
Comentar aquesta secció

L’orientador ha d’ajudar a les persones a què coneguin els seus determinants personals i socials, tant aquells que els limiten com els que els potencien, per tal que puguin prendre decisions i, així, a poc a poc i conscientment autorealitzar-se. En definitiva, l’orientador ha d’ajudar a la persona a realitzar el seu projecte de vida partint de les seves necessitats.

Es pot dir que la finalitat bàsica de l'orientació és ajudar a prendre decisions.

orientació.JPG

 

 

Amb aquest triangle podem observar com el blanc fa referència a la persona, mentre que el negre es refereix a l'orientació. La persona té unes necessitats i un projecte de vida que l'han de portar a l'autorealització personal, però per a això ha de tenir present que hi ha uns determinants personals i uns determinants socials amb els quals s'han de prendre decisions, com ja he dit aquí es troba la feina del psicopedagog.

 

 

Per a concretar més en aquesta definició ja que és de vital importància comprendre-la per a ser psicopedagog, a continuació s'esmenten les definicions que diversos autors han fet sobre l'orientació i posteriorment, la definició específica d'orientació professional:


- Roig Ibáñez (1980): Procés d'ajuda ofert a l'individu per a què pugui resoldre els problemes que la vida li planteja. Aquesta ajuda implica assessorament, tutela i direcció i tendeix a aconseguir la plena maduresa del subejcte.

 

- Echeverría (1993): L'orientació és un procés contínu, sistemàtic i intencional de mediació i amb tendència a desenvolupar la capacitat d'autodeterminació de les persones per tal que, basant-se en criteris contrastats, siguin capaços d'identificar, escollir i reconduir, si és precís, les alternatives ofertades pel seu entorn fins a asumir les més acord amb el seu potencial i trajectòria vital.

 

- Bisquerra i Álvarez (1998): Procés d'ajuda contínu i sistemàtic, dirigit a totes les persones, en tots els seus aspectes, amb l'objectiu de potenciar el desenvolupament humà al llarg de tota la vida amb l'objectiu de potenciar el desenvolupament de la personalitat integral.

 

- Solé (1998): Orientar consisteix en proporcionar informació, guiar i assessorar a algú per a què pugui prendre decisions més adequades, tenint en compte tant les característiques de les opcions elegibles, com les característiques, capacitats i limitacions de la persona que ha de prendre la decisió, així com d'ajustament entre elles.

 

- Santana Vega (2003): Orientar és la transmissió d'idees i de criteris de valor que permeten a l'èsser humà escollir entre diverses opcions, que serveixen de guia a les persones en una qüestió essencial: què fer amb les seves vides.

 

Orientació Professional:

Organitzacions Sindicals Europees: L’orientació professional és un procés continu de suport a les persones, al llarg de la seva vida, amb l’objectiu que elaborin i duguin a la pràctica el seu projecte personal i professional. En aquest procés, aquells que s’hi acullin podran esbrinar quines són les seves aspiracions i les seves competències mitjançant la informació i el consell sobre les realitats del món laboral, l’evolució dels oficis i les professions del mercat laboral i de les realitats econòmiques, com també de l’oferta de formació, fomentant la reflexió i l’actuació sobre aquestes realitats.

 


Breu repàs a la historia. Comentar aquesta subsecció

Sòcrates, Plató i Aristòtil (400 anys abans de Crist) ja deien que seria bo mirar quines són les aptituds de cadascú per tal de dedicar-se a una professió.

Al segle XV a l’Estat Español, Sánchez de Arévalo va fer el primer recull de totes les ocupacions que hi havia en aquella època. Un segle després, Joan Lluís Vives va dir que s’havien d’investigar les habilitats (aptituds) de les persones per a reconduir-les cap a les professions més adequades per a elles.

Tot i això, actualment, diem que l’origen de l’orientació és als Estats Units al 1909 on Frank Parson va crear un ganivet per a orientar als joves de classes desafavorides per a trobar professió. A partir d’aquest moment l’orientació s’ha anat desenvolupant progressivament.

Dimensions de l'orientació professional
Comentar aquesta secció

En l’orientació professional hi ha sis dimensions:

-          Àmbits: Acadèmic, laboral, transició professional.

-          Principis: prevenció, desenvolupament, intervenció.

-          Destinataris: Joves en transició, persones actives o en atur, grups desfavorits, estudiants.

-          Àrees: Situacional, cognitiva, conativa, afectiva, acomodativa.

-          Funcions: Clàssiques, tendències actuals.

-          Models: Hi h quatre models que normalment s’acostumen a combinar, aquests són:

 • Counseling: sistema individual d’acompanyament per a què l’altra persona prengui decisions.
 • Grupal: grups homogenis, fem un procés d’orientació.
 • Consulta: formem a una altra persona per a què aquesta faci l’orientació a altres.
 • Tecnològic: no hi ha relació personal, es fa un programa d’orientació.

Àrees. Comentar aquesta subsecció

Aquestes àrees ens diuen els punts que s’han de treballar en els programes d’orientació per a ensenyar a ser persona.

-          Àrea Situacional: Ensenyar a ubicar-se. Gènere, context familiar, context social, context professional i autoconcepte.

Tots els elements del context condicionen a l’individu, per tant són variables que l’influeixen en tot el projecte personal i professional. Cal tenir present que totes les persones som úniques, per tant cada destinatari és diferent.

-          Àrea Cognitiva: Ensenyar a pensar. Informació acadèmica, informació professional i aprendre a aprendre.

L’ésser humà selecciona, identifica i interpreta la informació dels estímuls presents en el medi, la distribueix i pren decisions, aquest procés per a processar la informació es pot aprendre.

-          Àrea Conativa: Ensenyar a estructurar-se. Credencials educatives, metodologia d’estudi i resultats acadèmics.

Aquesta àrea tracta de saber fer, de desenvolupar diverses competències i d’aprendre. La persona ha de saber quines capacitats ha adquirit i quines estratègies pot utilitzar per a seguir evolucionant.

-          Àrea Afectiva: Ensenyar a sentir. Motivació i estil atribucional, valors professionals i interessos professionals.

L’afectivitat és quelcom molt global format per diversos elements.  La intel·ligència emocional, els valors, les emocions, els interessos i els sentiments són cada vegada més importants i és molt important tenir-los en compte en l’orientació.

-          Àrea Acomodativa: Ensenyar a decidir-se. Iniciativa i creativitat, pressa de decisions i elecció professional.

Davant els canvis de l’entorn , l’individu té més o menys adaptabilitat i en l’orientació aquesta adaptabilitat s’ha de tenir molt en compte.

2 de Desembre de 2025
Comentar aquesta secció

Sona el despertador, són les set del matí. Apujo la persiana i observo com el Sol intenta despertar una ciutat adormida.

Escolto les notícies entretinguda i intento organitzar mentalment el dia. Desperto els nens i mentre es vesteixen preparo l’esmorzar. Comencem el dia amb unes quantes rialles i marxem cap a l’escola, ells per a aprendre i jo per a ensenyar.

Després de les extraescolars i de la meva reunió amb uns pares, la meva parella ens ve a recollir per a marxar cap al poble. És divendres, sí, un d’aquells divendres que tant desitjo que arribi perquè em permet tornar al poble que m’ha vist créixer, on tinc la família i els amics. A fer el viatge tardem dues hores en cotxe, però les rialles, les cançons, les històries, els jocs i els somnis fan que el camí mai no ens sembli llarg, tot al contrari, és com un petit passeig que avui una intensa nevada ens alegra. Una d’aquelles nevades que no et deixa indiferent i que et permet fer plans per a l’endemà. Es tracta d’una neu blanca, freda i dèbil que captiva l’atenció de tots els qui la veuen caure, a mi em segueix meravellant tant com quan era tan sols una nena.

Arribem a casa, tot segueix com sempre, els gossos venen a rebre el cotxe i a la porta ja ens espera la meva família amb un somriure d’orella a orella i els braços oberts per a repartir abraçades. Descarreguem les maletes, pares i fills, i el primer que fem és fer àngels de neu, baixar en trineu, jugar intensament i fer un gran ninot de neu, igual que quan era petita.

La negra nit estrellada que acompanya qualsevol nevada ens recorda que és hora d’anar a sopar i que els nens vagin a dormir. Després d’aquest dia tan rodó, l’únic que falta és parlar del pròxim Nadal, de les il·lusions i desitjos dels petits que per aquestes dates són més intensos que mai.

Ens desitgem molt bona nit i penso en la gran sort que tinc, demà serà un molt bon dia en el que segur que la felicitat ens ajudarà a seguir somiant.

Per què aquesta activitat? Comentar aquesta subsecció

Per tal de poder orientar a qualsevol persona és important que coneguem a què aspira, què és allò que desitja. Però, aquesta activitat no és només perquè l’orientador conegui a la persona, sinó que va més enllà, és perquè la mateixa persona reflexioni sobre quin és el seu projecte de vida, tant a nivell personal com professional.

 És important saber que si nosaltres no creiem en nosaltres mateixos, ningú no hi creurà. Per això tothom ha de tenir les millors expectatives per al seu futur en concret i per a la seva vida en general.

L'Efecte Pigmalió
Comentar aquesta secció

El nom ve del mite de Pigmalió i la seva estatua.

Rosenthal i Jacobson van portar a terme un experiment, publicat al 1968 amb el títol de Pigmalió a l’aula. Amb aquest experiment el que pretenien era mostrar que una prèvia bona opinió sobre un grup o individu és capaç de millorar el rendiment d’aquest, és a dir, que si un grup o individu percep una situació com a real, aquesta situació acabarà tenint efectes reals. Per tant, és el significat que es dóna a un fet (i no el fet real) el que té conseqüències sobre el pensament i l’acció dels individus.

En el camp educatiu, van demostrar que expressar en públic una opinió o idea favorable a algun grup o individu augmenta objectivament l’autoconcepte que aquest havia interioritzat, és a dir, si els mestres tenen altres expectatives cap als seus alumnes, aquestes actuaran com a motivador i, per tant, augmentarà el seu rendiment. Quan el mestre pensa el contrari, els alumnes tenen tendència a no créixer.

Pensar i dir-li a algú: Tu pots fer-ho, endavant! Ajuda a què aquesta persona s’ho cregui perquè implícitament hi ha tota la nostra confiança dipositada en ell.

George Bernard Shaw va utilitzar el mateix experiment per tal d’escriure una comèdia titulada Pigmalió en què un professor de fonètica converteix a una florista de barri en una dama de classe alta. Podem recordar un paràgraf de la comèdia que explica aquest efecte:

 «... Mire, real y sinceramente, aparte de las cosas que todo el mundo puede lograr (como vestirse y hablar correctamente), la diferencia entre una señora y una florista no reside en cómo se comporten, sino en cómo se las trata. Yo seré siempre una florista para el profesor Higgins, porque él siempre me trata como a una florista, y así siempre lo hará; pero sé que puedo ser una señora para usted porque usted siempre me trata como a una señora y siempre lo hará así.» G. B. SHAW, Pygmalion

 

Però, l’efecte Pigmalió no succeeix únicament en el món educatiu, sinó en tots els aspectes de la vida, si molta gent es convenç que les coses van malament al final efectivament hi aniran, però si molta gent creu que les coses van bé aquests tendiran a millorar.  Aquest efecte fa que el resultat s’apropi a les expectatives prèvies perquè inconscientment s’ha modificat la conducta perquè sigui així.Com a psicopedagogs hem de tenir molt present aquest efecte ja que hem de procurar orientar a totes les persones per tal que escullin el millor camí per a elles, així aconseguiran arribar allà on es proposin tal com si no existissin els límits.

El millor que podem fer sabent tot això és pensar en positiu!

 

Un pulso al fracaso. Comentar aquesta subsecció

El 16 de Gener del 2010 el programa de tv2 Documentos tv, va emetre el reportatge titulat "Un pulso al fracaso".

Aquest reportatge parla d’un projecte educatiu de pedagogia de segona oportunitat al barri de Carabanchel (Madrid). En aquest hi acudeixen joves que han estat expulsats de l’institut, que per tant no han aprovat secundària, que sempre han sentit que no eren capaços d’estudiar i pels que mai ningú no ha tingut bones expectatives, per la qual cosa finalment podien tenir com a resultat el fracàs escolar.

En aquest projecte hi treballen professors, orientadors i pedagogs que saben que les motxilles dels alumnes van carregades amb alguna cosa més que llibres i el primer que fan és oblidar el seu passat per tal de posar a les mans dels joves la possibilitat de somiar i, és que la màgia d’aquests professionals és tenir molt bones expectatives per als seus alumnes, ajudar-los a somiar, a què s’adonin que no tenen límits i, sobretot, que confiïn en ells mateixos.

Aquest tipus de pedagogia és més educativa, en el sentit de formar com a persones, que curricular; la base de la seva tasca és que importa més l’individu que els objectius.

Els alumnes acaben el curs amb unes pràctiques on és possible que al final acabin treballant, però el que importa és que acaben sabent que són els únics que poden i són capaços de construir el seu futur i que tenen llibertat per a fer-ho. Com diu l’Odei al final de reportatge: La llibertat és fer-te la teva pròpia vida, la teva pròpia història, una nova història del món.

 

Per a veure el vídio segueix el següent enllaç.

Anàlisi de premsa
Comentar aquesta secció

Per a analitzar “Les meves notícies” o qualsevol altre article de premsa i comprendre amb què la podem relacionar en el món de l’Orientació Professional podem utilitzar les sgüents categories:GRAN TRANSFORMACIÓ ESTRUCTURAL

-          Transformació econòmica

Notícies d’atur o de la crisi actual.

Actualment, els treballadors tenim la oportunitat de la mobilitat i l’hem de valorar. Estem invertint en capital humà, persones amb formació i capacitat per a desenvolupar-se.

L’economia està molt relacionada amb l’orientació. A Espanya els estudiants universitaris només paguem el 10% del que val la nostra formació, mentre que el 90% el paga l’estat, per això dins les aules universitàries públiques no hi ha classes socials molt diferenciades, sinó que, per sort, tots hi tenim cabuda. Però, no a tots els països és així, per exemple a Xile l’estat no ho paga, amb la qual cosa es consolida l’èlit, perquè només poden estudiar els rics.

 

Cal esmentar Islàndia ja que és un país que ha canviat el sistema econòmic i a la vegada el polític. En aquest país, els banquers han estat condemnats per frau i els polítics per permetre-ho els han fet fora del seu càrrec. La seva solució ha començat per nomenar a 25 persones de diferents estaments per a redactar una nova constitució i, a partir, d’aquí anar desenvolupant la transformació.

Referent a aquest país i a aquesta transformació hi ha un reportatge molt interessant del dia 06/11/2011 titulat Islàndia passa comptes, al programa 30 minuts de TV3, per a veure’l clica sobre el següent enllaç.

 

-          Transformació tecnològica

Notícies sobre canvis de la societat cap a les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació o sobre l'atur.

Quina influència té la transformació tecnològica en l’orientació?

És gràcies a la tecnologia que evolucionem tan ràpidament, tant que d’aquí a deu anys el que avui hem aprés ja estarà obsolet.

En els últims cinquanta anys hem canviat a una velocitat trepidant, sobretot a nivell tecnològic. Tota aquesta transformació tecnològica ha fet que canviïn els llocs de treball, alguns s’estan perdent, mentre n’apareixen altres de nous.

Va ser durant el Renaixement amb Leonardo da Vinci quan es va produir l’esclat de la ciència. Actualment, a doblar el que ja sabem d’aquesta tardem tan sols entre tres i cinc anys.

Per això, abans una persona podia dominar diverses ciències, però avui en dia una persona s’ha de centrar en una ciència i no només en tota una ciència sinó en quelcom molt específic d’aquesta, una persona només es pot centrar en un fet concret de la ciència.

A Espanya hi ha dues maneres de mesurar l’atur:

1)      EPA (Enquesta de Població Activa).

2)      Registre de persones a l’atur.

 

-          Transformació social

Notícies sobre la migració, l’index de natalitat o l’allargament de la vida.

Actualment, hi ha molta migració. En els deu últims anys a Catalunya han arribat un milió i mig d’immigrants, ja que fa deu anys érem sis milions i estàvem decreixent (índex natalitat 1’2) i ara som set milions i mig d’habitants.

Els moviments migratoris ens fan adonar de les diferents realitats socials. Aquests moviments migratoris afecten al mercat laboral i això a la vegada a la orientació professional.

Als anys ’20 la vida mitja de la població era de 50 anys. Actualment, la mitja dels homes és de 79 anys i la de les dones és de 84.

Amb aquest fet d’allargar la vida també hi influeix la orientació perquè: Què faran els avis que es jubilen als 65 anys i viuen vint anys més?

 

CANVIS EN LES LÒGIQUES DE PRODUCCIÓ I EN LES ORGANITZACIONS

Notícies sobre canvis en les professions, sobre els canvis de contractes o sobre la formació dels treballadors.

Avui en dia, necessitem unes professions determinades per a uns llocs de treball determinats.

El nivell de formació (qualificació) és més elevat en les dones, per a entrar després al món laboral, que als homes. Fa cinquanta anys el nivell de qualificació de les dones era molt baix.

Al 2010 les dones cobren un 30% menys que els homes tot i que ocupen el mateix lloc de treball.

Totes les empreses de més de cinquanta treballadors han de reservar dos places per a persones amb qualsevol discapacitat. El món laboral ha d’incloure la inserció social per això s’han d’igualar les oportunitats .

A la següent pàgina web, podem robar una guia laboral que fa cada sis mesos el ministeri de treball, on s’expliquen els tipus de contracte que hi ha.

Com a orientadors haurem de conèixer les diferents organitzacions que hi ha (SA, SL...), tot això ho sabrem gràcies a la guia laboral.

El tipus de treball està canviant: no es treballa per hores laborals, sinó per objectius laborals, potenciant el teletreball. El síndrome del cremar-se “burnout” apareix molt fàcilment amb el teletreball si no se sap separar feina-família-relacions socials, etc.

Com a orientadors hem de donar les pautes perquè la persona conegui els seus deteminants socials i/o personals i aleshores decideixi què ha de fer.

Ex: a la UNED el 95% dels estudiants no acaben els estudis que comencen. A la UOC és el 80%.

Això és a causa que la persona no sap equilibrar-se, es matricula de masses crèdits i després ja no té temps, es frustra i deixa els estudis. S’ha de saber calcular el temps (calibrar-lo), a part d’això és important ser autodisciplinat i que cadascú conegui les seves característiques personals.

L’orientador ha d’ajudar a què les persones es coneguin i trobin estratègies per a sortir-se’n a la vida.

 

-          NOVES FORMES ORGANITZATIVES

Hi ha diverses maneres d’organitzar el treball a l’empresa, per exemple el toyotisme o el fordisme.

Inicialment, Taylor va ser el primer que va desenvolupar una manera d’organitzar el treball, aquesta era amb la divisió del treball en cadena i es va anomenar taylorisme.

Posteriorment, el fordisme aplica el taylorisme (divisió del treball) però, a més a més, determina un temps per a cada acció.

Finalment, el toyotisme és més humanista que els dos anteriors. Es van adonar que es produïa en quanitat, però no en qualitat ni tenint en compte les persones. El toyotisme va proposar fer un treball en equips de treball, d’aquesta manera tots els treballadors tenen la visió global final del cotxe i no com es feia en cadena que havia provocat que es perdés aquesta visió.

L’orientador pot treballar en empreses a la secció de prevenció de riscs psicosocials.

 

QUALIFICACIONS

Notícies sobre la qualificació dels treballadors.


COMPETÈNCIA D’ACCIÓ

Notícies sobre les competències i aptituds que han de tenir els treballadors i la societat per a afrontar la crisi.


FORMACIÓ I ORIENTACIÓ PROFESSIONAL

Notícies sobre la formació dels estudiants i treballadors i l’orientació professional.

Actualment, ser una persona emprenedora és molt important, però sempre que es vulgui crear una empresa s’ha de fer amb el recolzament d’un orientador per tal de tenir una guia més clara sobre els avantatges i els inconvenients de la creació de l’empresa. Per tal de donar suport a aquests empreses emprenedores, es van crear els vivers d’empreses (normalment amb diner públic).

A Lleida hi ha CEEI i IMO. Aquests dos s’han unit en l’organització Global Lleida però, a més a més, d’aquests dos s’hi ha unit altres agents socials. És important que tinguem present que s’ha de donar suport als emprenedors.

L'orientació a l'empresa
Comentar aquesta secció

Actualment, l’atur juvenil a Espanya és del 44,8%.

Veient aquestes dades podem comprendre la importància de l’orientació en el món empresarial ja que tots aquests aturats s’hauran d’orientar per a què puguin trobar un lloc de treball adient.

 

La incorporació de persones joves a llocs de treball, en la nostra societat, va acompanyada de:

-          Poca formació.

-          Salari baix.

-          Inadequació entre el lloc de treball i la formació que es té.

-          Motivació.

-          Falta d’experiència.

-          Falta d’orientació.

-          Desequilibri entre l’oferta i la demanda.

-          Aspectes socials.

-          Aspectes culturals.

 

 

A continuació es fan unes propostes per a l’organització de l’empresa per tal que els seus treballadors se sentin bé:

-          Pla d’acollida en l’empresa: A l’entrar a treballar acompanyar al treballador en els primers dies per a dir-li les seves funcions, una formació més concreta, les rutines i hàbits de l’empresa (horari descans...).

-          Polítiques d’equitat en l’empresa: Quins són els objectius de la professió.

-          Avaluació de 360º: Avaluació de la persona des de quatre punts de vista (l’avaluen quatre persones diferents).

-          Polítiques d’igualtat de gènere: revisió de polítiques de gènere, desenvolupar plans d’igualtat...

-          Polítiques de plans de carrera: Quan una persona entra a una empresa li falta alguna cosa de formació, se la forma i això provoca un augment salarial.

-          Polítiques d’inclusió de discapacitat psíquica i física: Les empreses de més de 50 treballadors han d’integrar alguna persona amb discapacitat.

-          Polítiques de comunicació interna i externa.

-          Gestió ètica.

-          Avaluació necessitats de formació –disseny d’activitats de formació- procés de formació-avaluació de la formació.

-          Orientar polítiques de formació i desenvolupament de les persones.

 

A nivell personal penso que el treballador s'ha de sentir còmode en el seu lloc de treball i ha de tenir bona relació amb els seus companys, per tal que això sigui així es podria fer el següent:

-          Enquestes de clima: Cada cert temps “comprovar” el clima dels treballadors dins de l’empresa. 

-          Treure pressió als treballadors. 

-          Reconèixer la feina que fa el treballador (això està ben fet...).

-          Donar reforços positius (sistemes de reforç).

-          Organitzar sistemes de motivació (sortejar un viatge entre els que no falten a treballar...).

-          És important l’assaig-error. No s’haurien de penalitzar tant els errors.

 

Com a dada rellevant hem de saber que a Espanya el 95% de les empreses són microempreses, és a dir, tenen menys de deu treballadors, per la qual cosa acostumen a ser força familiars.

microempresa españa

Rols i funcions de l'orientador en l'àmbit laboral Comentar aquesta subsecció

El formador, avaluador, conseller (counseling) o el consultor té les següents funcions y rols:

Cal saber que hi ha consultories multinacionals que fan totes aquestes funcions en les auditories de gestió: analitzen l’adequació dels llocs de treball, el perfil de competències i el desenvolupament. Una d'aquestes és Accenture.

 • Formació i desenvolupament: Programa/Gestiona i fa formació de moltes competències transversals.
 • Motivació cap al treball: Els treballadors han d’estar motivats per a desenvolupar bé la seva feina. El psicopedagog ha de conèixer i estudiar què necessiten els treballadors per a motivar-se.
 • Plans de carrera: La persona ha de saber allà on vol arribar professionalment, si té o no ambició, es tracta de quelcom molt personal. S’han de conjugar els plans de carrera de cada treballador. A l’empresa hi ha d’haver plans de carrera amb possibilitats de millora pels treballadors, per tant es dedueix que aquests plans de carrera professional van relacionats amb l’incentiu.
 • Selecció i contractació del personal: Un empresari no ha de contractar a una persona que no estigui preparada per a aquell lloc de treball ni a aquella que estigui molt més preparada que per a aquell treball, aleshores apareixeria Burnout. El psicopedagog ha d’ajudar a l’empresari en aquest procés.
 • Gestió de l’acompliment: Hi ha d’haver equilibri. El psicopedagog ha de fer de mediador entre l’empresari i els treballadors
 • Planificació de la successió: A Espanya el 90% de les empreses són familiars i microempreses. En aquestes és molt important fer un pla de successió, uns cinc anys abans que el principal responsable es jubili. Inicialment es busca dins l’empresa i després a fora. El pla de successió comença negociant amb l’empresari què està disposat a cedir i què no, ha de ser conscient d’aquest fet, per a això el psicopedagog l’ha d’assessorar. Es pacten plans de formació i de continuïtat a l’empresa, entre altres.
 • Valoració del potencial de competències de cada persona: S’ha de conèixer el potencial del personal, això serveix per a saber quina formació necessiten per a arribar allà on l’empresari vol que arribi l’empresa. L’orientador té dues funcions: valoració potencial de competències i el perfil professional de l’empresa.
 • Perfil de competències.

INCUAL
Comentar aquesta secció

L’Instituto Nacional de Cualificaciones va ser creat pel Real Decret 375/1999, del 5 de març. És l’instrument tècnic, dotat de la capacitat i independència de criteris, que recolça el Consell General de Formació Professional per a assolir els objectius del Sistema Nacional de Qualificacions i Formació Professional.

Els seus objectius són:

-          Observació de les qualificacions i la seva evolució.

-          Determinació de les qualificacions.

-          Acreditació de les qualificacions.

-          Desenvolupament de la integració de les qualificacions professionals.

-          Seguiment i avaluació del Programa Nacional de Formació Professional.

És a dir, regula totes les qualificacions professionals que hi ha a Espanya. 

Per a visitar la seva pàgina web ves al següent enllaç.

A Espanya cada comunitat autònoma té un institut de qualificacions, és a dir, en total n’hi ha 17. Per tal de visitar-los tots pots seguir aquest enllaç. Com podem veure no tots tenen la mateixa activitat així, per exemple el de Canàries és molt actiu, mentre que el de Catalunya ho és més aviat poc.

Una eina molt útil en aquesta pàgina és el glossari ja que ajuda a conèixer el significat de conceptes que és possible que es desconeguin. Per a veure el glossari ves a aquest enllaç.

 

 

Institut Català de les Qualificacions Professionals(ICQP)

L’específic de Catalunya es troba en aquest enllaç.

Dins d’aquesta pàgina podem trobar el catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i el catàleg modular integrat de formació professional, en aquests es troben les competències i la formació d’una àrea concreta d’una família professional. Per a accedir-hi clica aquí.

 

En el següent enllaç es pot obervar un vídio que permet veure el recorregut de l'itinerari de qualificació professional que ha de seguir una persona per a qualificar-se i, així poder adquirir noves competències i, possiblement, augmentar de categoria professional.

Nivells de Qualificació. Comentar aquesta subsecció

El sistema nacional de qualificacions professionals indica les competències necessàries per a exercir cada professió i regula totes les qualificacions professionals.

Aquest sistema està format inicialment per famílies professionals que es divideixen en qualificacions professionals i els seus corresponents nivells, cadascuna d’aquestes qualificacions està formada per unitats de competència que es desglossen segons criteris de realització i criteris d’avaluació.

 

És important saber que a Espanya hi ha 5 nivells de qualificacions professionals, mentre que a Europa n’hi ha 8, per tant, sembla evident que ens haurem de posar a aquest mateix nivell.

 

A la pàgina web d'INCUAL trobem aquesta taula que mostra les diverses famílies professionals i els cinc nivells de qualificació professional de l'Estat Espanyol:

Familias Profesionales Niveles de Cualificación
 • Agraria
 • Marítimo-Pesquera
 • Industrias Alimentarias
 • Química
 • Imagen Personal
 • Sanidad
 • Seguridad y Medio Ambiente
 • Fabricación Mecánica
 • Electricidad y Electrónica
 • Energía y Agua
 • Instalación y Mantenimiento
 • Industrias Extractivas
 • Transporte y Mantenimiento de Vehículos
 • Edificación y Obra Civil
 • Vidrio y Cerámica
 • Madera, Mueble y Corcho
 • Textil, Confección y Piel
 • Artes Gráficas
 • Imagen y Sonido
 • Informática y Comunicaciones
 • Administración y Gestión
 • Comercio y Marketing
 • Servicios Socioculturales y a la Comunidad
 • Hostelería y Turismo
 • Actividades Físicas y Deportivas
 • Artes y Artesanías
Nivel 1 Competencia en un conjunto reducido de actividades simples, dentro de procesos normalizados.
Conocimientos y capacidades limitados.
Nivel 2 Competencia en actividades determinadas que pueden ejecutarse con autonomía.
Capacidad de utilizar instrumentos y técnicas propias. 
Conocimientos de fundamentos técnicos y científicos de la actividad del proceso.
Nivel 3 Competencia en actividades que requieren dominio de técnicas y se ejecutan con autonomía.
Responsabilidad de supervisión de trabajo técnico y especializado.
Comprensión de los fundamentos técnicos y científicos de las actividades y del proceso.
Nivel 4 Competencia en un amplio conjunto de actividades complejas.
Diversidad de contextos con variables técnicas científicas, económicas u organizativas.
Responsabilidad de supervisión de trabajo y asignación de recursos.
Capacidad de innovación para planificar acciones, desarrollar proyectos, procesos, productos o servicios.
Nivel 5 Competencia en un amplio conjunto de actividades muy complejas ejecutadas con gran autonomía. 
Diversidad de contextos que resultan, a menudo, impredecibles. 
Planificación de acciones y diseño de productos, procesos o servicios.
Responsabilidad en dirección y gestión.
 

EDUCAWEB
Comentar aquesta secció

Per a accedir a la pàgina web ho pots fer a través d’aquest enllaç.

En aquesta pàgina podem trobar diversos articles i monografies que parlen sobre la orientació, podem dir que és una important pàgina d’aquest tema.

Cal saber que t’hi pots subscriure i rebràs cada setmana el butlletí de manera gratuïta.

Per tal d’accedir a totes les monografies pots seguir el següent enllaç.

Un d’aquests articles es troba al següent enllaç. L’autora és Inmaculada Rosa Pina i ens diu una gran veritat i és que un dels principals reptes per a la orientació professional dirigida a adults és facilitar la pressa de decisions sobre la carrera professional centrant tot el nostre esforç en motivar i animar a la persona per a l’adquisició de noves competències a través de la formació, però sempre plantejant un itinerari realista i tractant de trobar aquells recursos més accessibles que s’adaptin a les seves necessitats i possibilitats d’èxit.

Acredita't
Comentar aquesta secció

Per a accedir a tota la informació referent al programa acredita’t de la Generalitat de Catalunya clica sobre el següent enllaç.

Moltes persones han adquirit les seves competències professionals en el mateix lloc de treball, mitjançant la pràctica, l’experiència professional  i vies no formals de formació. Per tant, són persones que tenen les competències, però no l'acreditació oficial. Aquest procediment permet a les persones que hi participen aconseguir una certificació que els pot servir per arribar a obtenir un certificat de professionalitat, un títol de formació professional o totes dues coses i facilita, d'aquesta manera, la seva integració laboral, la promoció professional i el reconeixement social.

En aquesta convocatòria poden participar persones de més de 20 anys i el nombre màxim de persones que s'admetran és de 8.118.

 

Què és l’acreditació?

El procediment d'acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l'experiència laboral o vies no formals de formació permet a les persones que hi participen d'aconseguir una certificació que els pot servir per arribar a obtenir un certificat de professionalitat, un títol de formació professional o totes dues coses.

En definitiva, aquest procediment permet demostrar que la persona capacitada per desenvolupar una activitat professional en la qual ja té experiència pugui aconseguir una acreditació oficial.

El procediment implica que la persona interessada hagi d'assistir aproximadament a cinc sessions presencials en el centre assignat.

Aquest procediment consta de tres etapes:

- Assessorament

És l'etapa de preparació de l'avaluació i és obligatòria. S'assessora els candidats per identificar les unitats de competència relacionades amb el seu historial. També poden rebre suport per preparar l'autoavaluació de la seva competència professional.

L'etapa finalitza amb l'elaboració d'un informe orientatiu sobre la conveniència o no d'accedir a l'etapa d'avaluació.

 

- Avaluació 

Cadascuna de les unitats de competència s'avalua mitjançant l'anàlisi de tota la informació relativa al bagatge laboral i formatiu del candidat o candidata, més l'autodiagnosi de la competència professional, l'anàlisi de la informació extreta d'entrevistes, i si escau, simulacions i/o exposició d'un cas, entre d'altres.

 

- Acreditació de la competència 

Les persones que superen l'etapa d'avaluació reben una certificació oficial per a cadascuna de les unitats en què hagin demostrat la seva competència professional. També reben un informe d'orientació i proposta d'itinerari formatiu.

 

 

Àmbits professionals

Els àmbits professionals convocats, així com el nombre de places per a cadascun, es detallen tot seguit:

 • Àmbit de l'aigua
  • Qualificació professional: muntatge i manteniment de xarxes d'aigua (300 persones)
 • Àmbit de l'automoció
  • Manteniment de sistemes elèctrics i electrònics de vehicles (50 persones)
  • Manteniment del motor i els seus sistemes auxiliars (50 persones)
 • Àmbit dels biocides
  • Serveis per al control de plagues (70 persones)
  • Gestió de serveis per al control d'organismes nocius (30 persones)
 • Àmbit del condicionament físic
  • Condicionament físic en sala d'entrenament polivalent (250 persones)
  • Condicionament físic en grup amb suport musical (250 persones)
 • Àmbit de la dependència
  • Atenció sociosanitària a persones en el domicili (2.700 persones)
  • Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials (3.518 persones)
 • Àmbit de l'educació infantil
  • Educació infantil (500 persones)
 • Àmbit de l'hoteleria
  • Cuina (100 persones)
 • Àmbit de la sanitat
  • Trasllat sanitari (300 persones)

 

 

Què suposa obtenir l'acreditació?

A les persones candidates que superin l'etapa d'avaluació se'ls expedirà una acreditació de cadascuna de les unitats de competència en què hagin demostrat la seva competència professional. Amb aquest reconeixement es contribueix al desenvolupament personal i professional.

L'acreditació d'una unitat de competència té efectes d'acreditació parcial acumulable per obtenir un títol de formació professional o un certificat de professionalitat. La comissió avaluadora orientarà a la persona candidata sobre els passos que cal seguir en cada cas.

CLOE
Comentar aquesta secció

Per a accedir-hi directament clica sobre aquest enllaç.

 

Com a psicopedagogs hem de recomanar programes que tinguin usabilitat. Una eina informàtica que en té és el CLOE.

El Model de Holland és el model teòric que hi ha darrere del CLOE, però Holland va dir sis àmbits/professions i, en canvi, al CLOE (dissenyat per a Jordi Solsona) n’hi ha dotze.

 

-          Valors professionals

Abans de qualsevol procés d’orientació, l’usuari ha de conèixer els seus determinants personals (qui sóc, què vull, què tinc, quins valors són importants per a mi, quins valors prioritzo a l’hora de buscar feina. L’autorealització.).

Com a orientadors he d’aprendre a clarificar valors, hem d’ajudar a l’usuari a conèixer els valors que ell considera importants, així com a conèixer els seus punts forts i els seus punts febles (en aquests necessitarà dedicació i formació). Un ha de conèixer els punts febles per a millorar-los.

-          Personalitat

Cadascú té la seva pròpia personalitat i ha de saber reconèixer aquests trets que el defineixen. Naixem amb una personalitat que amb el temps anem educant i definint.

Els tests de personalitat només donen informació sobre els extrems, no donen gairebé informació sobre la franja del mig.

Per a la nostra professió hem de conèixer la nostra personalitat, hem de ser conscients de les nostres malalties i comprendre si podem exercir o no la nostra professió. Tots podem tenir en un moment concret un brot de malaltia, però no una malaltia psíquica permanent. En aquest cas si es decideix exercir aquesta professió és important que el psiquiatra confirmi cada cert temps que el pacient està equilibrat i pot exercir.

Què és una malaltia psíquica?

La majoria de malalties psíquiques es poden controlar i estan regulades. El problema sorgeix quan es desconeix que es té una malaltia psíquica o quan no es segueix un control.

És important saber que la professió en què hi ha més malalts psíquics a nivell mundial són els mestres.

Quan treballes amb persones sempre tens la sensació de què ho podies haver fet millor, per això hem de saber autoregular-nos (per a no tenir depressió ni cremar-nos). Com més emocional és una persona més possibilitats té de tenir Burnout. L’emoció va abans de la raó.

Els tests de personalitat són per a determinar els extrems, però les preguntes són perquè cadascú conegui els seus punts forts i els seus punts febles.

A l’entrevista de feina a una empresa, sempre et preguntaran: I tu què aportes a l’empresa? Per això, cal tenir clar què respondre.

-          Capacitat

 

-          Competències professionals

 

Aquests quatre punts et donen el teu perfil. Hem d’ajudar als usuaris a trobar el seu camí professional per a què puguin ser feliços. L’orientador fa veure a l’usuari els seus determinants personals i els determinants socials i aquest és qui ha de buscar les feines que hi ha per a prendre la seva decisió, es tracta de mirar més les feines que els estudis.

El meu CLOE personal Comentar aquest document

CLOE.pdf
CLOE.pdf (481.4 ko)

Transicions
Comentar aquesta secció

L'orientació professional a les transicions.

-          Les transicions

Hi ha moltes classes de transicions, per exemple transicions socials, professionals o econòmiques.

Quines transicions he fet al llarg de la vida.

Les transicions que he fet a nivell personal al llarg de la meva vida han estat:

.. Entre estudis: Infantil – Primària – Secundària – Batxillerat – Magisteri d’Educació Primària – Màster en Psicopedagogia.

.. D’estudi a treball.

.. De treball a treball: Cangur – Cambrera -  Cambrera i dependenta – Dependenta – Dependenta i Cuinera

.. De l’atur a la formació.

.. De l’atur al treball.

Com es veu, de moment, no he tingut transicions en tots els nivells, però probablement al llarg de la vida sí que produiré totes o gairebé totes les transicions. L’activitat a la que destinem més temps és el treball, per a això les transicions no es queden només en això, sinó que impliquen molts factors ja que tot el que implica cada transició es veu afectat, la transició és quelcom global.

-          La transició al món laboral: inserció sociolaboral.

Aquesta transició és la més important a la vida d’una persona i com a orientadors és en la que tindrem més feina.

La inserció sociolaboral té tres blocs:

1)      Autoconeixement.

Com a orientadors hem de fer que la persona sigui conscient de qui és , què vol, quines competències té, què sap fer bé per a treballar en una feina, amb què està professionalitzat, etc. Es tracta de fer una introspecció d’un mateix.

Com a orientadors hem de fer reflexionar a la persona sobre per a què vol aquella feina. Aquest fet està molt relacionat amb l’autoestima: Un ha de saber la feina que vol i li ha d’agradar per a marcar-se una direcció, tot i que es pot passar per feines temporals.

Els hem d’ajudar a saber en què els agradaria treballar i quin valor li donen al treball. Aquí entrem a l’escala de valors: llistat dels valors que poses per a una feina. S’han de clarificar els valors, com a psicopedagogs hem d’ajudar a la persona per a això. Per a ajudar-lo li podem donar a escollir entre dues opcions i així anar clarificant els valors. El psicopedagog mai no ha de dir que un valor està bé o malament.

Es tracta en sí d’ajudar a la persona a conèixer els seus punts forts i els seus punts febles.

 

2)      Món laboral.

Ajuda a la persona a conèixer quines són les possibilitats que ofereix avui en dia el món laboral.

Quines feines ofereix?

Com m’organitzo per a buscar feina?

On vaig a buscar feina? Per exemple es pot anar al SOC.

 

3)      Eines per a buscar feina.

Currículum, carta de presentació, entrevista, planificar la recerca de feina, etc.

El currículum és molt important, s’ha d’adequar a la feina que volem trobar. El currículum normatiu per a la Comissió Europea és el CV Europass, que va ser aprovat al 2003.

Currículum personal EUROPASS Comentar aquest document

cveuropass.pdf

A contínuació s'adjunta el meu currículum pel qual s'ha pres com a base el que es proposa per a tota la Unió Europea, l'EUROPASS.

cveuropass.pdf (353.6 ko)

Ofertes de treball.
Comentar aquesta secció

Fent una cerca per internet, he pogut trobar les següents ofertes de treball de psicopedagog:

- Psicopedagog d'atenció primerenca. Fundación Menela, Vigo.

- Orientador laboral. Consultora de Formación, Madrid.

- Pedagog/Psicopedagog - Projectes de formació. Proyectos, formación y servicios, Madrid.