Jose Hernández López

Biografía Comentar esta biografía

Imagen representante Jose Hernández

Nom: Jose Hernández López

Any de naixement: 1988

Descripció:

Sóc un estudiant de Magisteri d’Educació Física, en la universitat de Lleida (UdL). Em vaig decidir per aquesta carrera per dos motius; per que m’agrada tots els esports i ensenyar als nens.

De moment la meva vida laboral i educativa a estat tota dedicada al món de l’esport.

Per la part educativa dir que al finalitzar el Batxillerat em vaig treure el títol de Tècnic Superior d’Animació i Activitat Fisicoesportiva, apart de diferents titulacions; com es el cas del títol de monitor de natació i de salvament aquàtic.  

Per la part del món laboral, ara mateix estic al Sicoris Club (un club privat) on concretament estic fent de monitor de natació i de socorrista. Gràcies en aquest treball estic adquirint molta experiència alhora de parlar davant de públic, concretament amb els nens.

A part d’aquest treball he estat treballant en altres centres i d’altres tipus de treballs (com per exemple en la empresa de Securitas), però el lloc on he estat més temps i encara continuo és en aquest, al Sicoris.   

 

1 intervención

Activitat d'aula de l'estudiantat
Comentar esta sección

Activitat d'aula de l'estudiantat Comentar esta sub-sección

La meva activitat en l'escola és la següent:

Tots els dies de la setmana la primera hora del dia estic amb els alumnes de cinquè o sisè, ja fen matemàtiques, medi o castella.

En les següents hores ja són gairebé totes d'Educació Física i Psicomotricitat.

Per la part de l'educació física agafo des de primer de primària fins a sisè, i per la part de la psicomotricitat a infantil, agafo p3 i p4.

A les classes que no són d'educació física, la meva tasca és tan observar el comportament dels l'alumnes com les diferents tècniques metodològiques que utilitza la mestra i ajudar a la mestra a fer activitats, com per exemple fer jo el quincet i corregir-lo amb els alumnes, l'explicar algun apartat del tema de matemàtiques, correció de faltes a l'assignatura de castellà, etc.

Per la part de l'educació física és molt semblant. Treballem l'organització alhora d'arribar al lloc de treball, revisió de necessers, actitut dels alumnes a la sessió, ajudó a realitzar e explicar activitats, aconseguir l'atenció dels alumnes davant de les explicacions, etc

També s'ha de dir com bé he dit abans, utilitzo molt la observació de les técniques metodològiques que empra la mestra alhora d'explicar l'exercici, per aconseguir l'objectiu marcat, etc.

DIARI PERSONAL
Comentar esta sección

27/09210

Inici de les pràctiques

El primer dia. En el moment d’arribar a l’escola em pensava que estaria una mica nerviós, però em vaig sorprendre perquè quan vaig arribar estava molt tranquil. No sé si va ser perquè pensava que això de les pràctiques seria com un treball més, tipus on jo treballo o perquè ja coneixia una mica els membres de l’escola, ja que vaig anar al inici de l’estiu a l’escola i em van presentar, no ho sé.

Només entrar, la meva tutora de pràctiques (també la cap d’estudis), ens va presentar a l’equip directiu, la secretaria i la directora.

Em van tornar a ensenyar l’escola juntament amb els meus companys de pràctiques.

Ja el primer dia vaig començar amb l’Educació Física amb els de 2n, vaig poder observar que la meva tutora els té a tots ben organitzats amb unes pautes que ells ja sabien, les han anat aprenent durant els anys anteriors. Us podria donar uns exemples: tots han de portar el necesser, els encarregats d’ajudar a la mestra es fiquen primers a la fila (cada 15 dies van canviant d’encarregats), també saben on anar al moment de les explicacions i un punt molt curiós que m’agradat molt és quan finalitza la sessió: els alumnes van a canviar-se la samarreta, a pentinar-se i a netejar-se les mans i al sortir han de deixar-se olorar les mans  per la mestra per tal de veure si es veritat que se les han rentat.

Després a la següent hora varem fer psicomotricitat amb els de P-3, amb un altre mestre.

En aquesta sessió vaig poder veure i verificar que no dóna temps per fer res i no perquè els alumnes no deixin sinó perquè, entre passar llista, fer fila, arribar a la classe de psicomotricitat, allí es treuen les sabates i es fiquen al lloc... Com a molt n’hi ha per fer una activitat, perquè després han de fer el mateix per tornar a classe, menys passar llista. Això li vaig comentar al mestre, i ell em va dir que el que realment busquen són pautes d’organització, apart del contingut que vulgui treballar, també vol que els alumnes sàpiguen ficar-se al lloc, que es treguin les sabates... en definitiva, hàbits.

Al final del matí ja vaig tindre la meva primera reunió de cicle amb els de infantil. La  meva tutora, com és la cap d’estudis, m’intentarà ficar a totes les reunions possibles, així podré veure com funciona una escola no tan sols a nivell de classe sinó també a la part organitzativa. En aquesta reunió van parlar de la decoració de l’escola, ara que ve la tardor, també el tema del material, entre altres temes.

A la tarda em va tocar amb els de 5è i 6è, són dos grups molt bons, ja que col·laboren, s’ajuden entre ells i treballen força, encara que n’hi hagi algun que li costa una mica més.28/09/2010

Només començar el dia em va tocar anar a una sessió de 6è on feien matemàtiques. Les meves primeres sensacions van ser de por, terror, més que res preocupació d’equivocar-me en alguna cosa evident o fàcil que em pogués preguntar la tutora de 6é o algun alumne.

Una de les coses que em van agradar va ser que a l’inici de totes les sessions fan càlcul mental, això els prepararà per tindre una ment molt més àgil.

Una primera impressió que tinc de la mestra, és que ha de ser una persona molt tranquil·la i no s’altera en situacions complicades i les sap solucionar al cent per cent.

També he de dir que és molt complicat poder fer una sessió sencera amb tot allò que t’havies preparat, vull dir que pots estar perfectament una sessió sencera per a què entenguin un problema bastant senzill. Per tant la flexibilitat, en molts dels seus aspectes, és clau en la nostra feina.

A la següent hora em va tocar classe amb els de primer, també de matemàtiques.

Les matemàtiques de primer, metodològicament, són totalment diferents a els de sisè. Amb els nens de primer, la mestra i directora del col·legi, utilitza diferents formes pràctiques o exemples quotidians per a poder ensenyar una simple suma. Per exemple un nen de la classe ens va dir que l’endemà la seva mare havia de tindre una filla, una germaneta per a ell. Llavors la mestra va agafar al nen i li va dir; dibuixa’m a la pissarra quans sou a casa avui, i després quan sereu demà i a partir dels dibuixos els hi feia preguntes com; “com podeu representar això com una suma?”, llavors va agafar un altre alumne per a que ho representes. També els hi va ensenyar les formes que podríem representar una suma.

A les següents hores em va tocar primer i segon de cicle inicial d’educació física, la mestra utilitza una tècnica que m’agrada molt, es tracta de fer la mateixa sessió a les dues classes però modificant alguna cosa pel nivell. Aquest sistema ajuda a estalviar-se molta feina i resulta molt eficaç. Concretament aquest sistema l’utilitza un per cada cicle, vull dir que per cicle inicial te un tipus de sessió, per cicle mitja te un altre i per superior un altre. L’única cosa que modifica es la dificultat.

Al final del mati vaig anar a la meva primera reunió de claustre. En aquestes reunions parlen de qualsevol tema referent a l’escola, tant a nivell econòmic, com problemes que tinguin alguns alumnes en concret o fins i tot de les activitats que es puguin realitzar durant l’any o el trimestre. Aquesta reunió em va agradar bastant ja que vaig poder col·laborar, això vol dir que no ens tenien com a persones absents.

A la tarda vaig fer 3er i 4rt d’educació física, en aquestes dos sessions vaig poder intervenir algun cop. Veig que fent educació física em trobo molt a gust, comparat amb la primera hora del mati.

 

29/09/2010

 Primera hora del mati, més matemàtiques. Avui els alumnes de sisè els toca fer una activitat que es diu “descobertes” i ho fan tots els dimecres.

Les descobertes són un conjunt de problemes de qualsevol tema de matemàtiques que els hi podria aparèixer en qualsevol moment de la seva vida.

Com vaig dir ahir, un problema ens podria portar gairebé tot el dia, avui o he vist al cent per cent. Van estar tota l’hora per poder esbrinar quin era el resultat, ja que sortien conceptes de l’any passat i ho havien de recordar.

A la següent hora, em va tocar matemàtiques amb els de primer, en aquesta sessió varem sortir al pati de l’escola. La mestra els hi va dir als seus alumnes que tot els dimecres de tot el curs, farien geometria. És un projecte que volen fer a tota l’escola.

La mestra va començar a fer preguntes senzilles i fonamentals per poder començar el tema, com per exemple què és la geometria, què és una línea...

Per representar això ho feia amb la col·laboració dels alumnes, els escampava per tot el porxo de l’escola i els hi deia que eren punts i amb el conjunt de tots ells formaven línies.

Al final de la sessió varem tornar a la classe i ells havien de representar a un DIN-3 tot allò que havien après.

Després vaig fer psicomotricitat amb els de P-3. Avui els hi tocava un circuit, jo pensava que seria un descontrol ja que hi havia moltes coses pel terra i per l’experiència viscuda el dilluns, pensava que no pararien quiets. Però resulta que els nens al veure tantes coses pel terra es van quedar parats i van fer molt més cas que l’altra dia. Pel que es veu els circuits van molt bé per poder treballar moltes coses a la vegada i a més a més els nens s’ho passen d’allò més bé. Però no hem d’oblidar que qualsevol activitat que muntem ha de tenir fonaments competencials i uns objectius clars. Moltes vegades podem pensar en activitats que són molt sorprenents, però els continguts, després de realitzar-la no queden clars, és a dir, “mucho ruido y pocas nueces”.

La següent hora em va tocar la classe de Puntedu  a 5è, és un projecte que te l’escola, en el qual es basa amb els aprenentatges bàsics de com funciona una biblioteca, com per exemple com es fa un retorn de llibre, com podem agafar un altre i que quedi tot registrat, també els alumnes es porten a casa un llibre i l’han de retornar cada 15 dies. En aquesta sessió el que van fer va estar omplir una fitxa on explicaven com els hi va semblar el llibre que es van portar, van ficar totes les dades tècniques del llibre i el van retornar per poder després agafar un altre llibre.

 

30/09/2010

Vaig començar el dia amb matemàtiques de 5è, la mestra va utilitzar el mateix sistema que va utilitzar el primer dia amb els de 6è: primer van fer els problemes de càlcul mental i després varem començar el tema. Els hi passa a tots una fitxa abans de començar el tema, on fica els continguts, objectius, activitats que han de fer, i el dia de l’avaluació.

Quan varem corregir els exercicis, la mestra em va deixar ficar els resultats a la pissarra digital que tenen a l’aula. La meva sensació va estar que està bé pel tema que no exhalem tan guix i és més net, però és una mica complicat ja que s’ha d’anar tocant botons cada dos per tres per poder borra, tornar a escriure, etc.  

La resta del dia vaig fer educació física amb els de 1er, 3er, 4rt, 5è i 6è. Amb els de 5è i 6è vagi agafar un grup i els i vaig fer una sessió de beisbol. Amb aquestes petites actuacions que faig a les sessions cada vegada me n’adono més que parlar o explicar a un grup classe ho domino bastant.1/10/2010

Divendres al matí, primera sessió de Medi amb els alumnes de 6è, en aquesta classe els alumnes van haver de fer un mural d’allò que havien vist ahir a la tarda, sobre el castell d’Albatàrrec, l’església i els carrers.

Primer de tot van fer una petita recollida de informació de tot allò que se’n recordaven del que havien vist, apart de corregir una fitxa que els hi va manar la mestra. 

Després van fer grups, havien d’anar a l’ordinador, buscar informació e imprimir unes imatges. Per fer una tasca tan simple com buscar una informació molt breu i curta, que fins i tot la podien fer ells ja que ho havien dit a l’explicació anterior, varen estar tota la classe i no l’ha van acabar.

La següent classe va ser castellà amb els de 5è. La mestra em va dir que ells, a castellà, no utilitzen llibre. Em diu que a partir de les coses que fan a català, després busquen situacions per a què es puguin donar a castellà. Per exemple, la mestra els va dir que acabessin una historia d’un llibre que van llegir. A partir de tot allò que varem escoltar, totes les faltes les varem explicar a classe. Al final de la sessió es va parlar dels temps verbals i els tipus de verbs que podien aparèixer. 

Després em va tocar classe de psicomotricitat amb els de P-4, aquesta era la meva primera classe amb ells.

Vaig poder observar que hi havia un parell de nens que revolucionaven la classe, però varem buscar tècniques per a poder tenir aquests nens entretinguts però fent allò que el mestre manava als demés, per exemple varem fer el joc de les fotografies, es tracta que els nens havien de corre per la sala i quan un dels nens que revolucionaven la classe deia foto, tots havien de quedar-se quiets. Com això de manar als demés aquests nens els hi agradava llavors ja es quedaven més quietets i no molestaven als demés.

 

SETMANA DEL 4/10/2010

En aquesta setmana he aprés una gran diversitat de coses, com per exemple: Vaig aprendre que a cada escola poden donar les notes de diferent manera, es dir; uns poden donar un bolletí de notes amb el numero de la qualificació de cada assignatura, o fiquen notable, bé, insuficient, etc, o inclús o poden fer que només els hi fiquen nota definitiva a final de cada cicle, tot això va condicionats per l’escola.

En aquesta setmana vaig tenir la meva primera reunió de Comissions pedagògiques, en aquestes reunions parlen sobre ficar en comú tots aquells temes que pot haver en cada cicle en les matèries de castellà i català. Per exemple si han de parlar d’un tema en concret i es volen coordinar amb altres classes això ho han de decidir i organitzar, per exemple aquest any parlarem de els fruits de la tarda, llavors una classe poden fer receptes de cuina uns altres trobar articles o noticies que parlin dels fruits de la tardor, etc.

El dimecres em va tocar fer una prova de matemàtiques, una prova de competències bàsiques,  per veure el nivell que tenen els de 5è. M’ha donat temps a corregir un parell d’exàmens i he pogut veure realment que alguns alumnes no es fixen en res i que fins i tot problemes o experiències que poden tenir a fora de l’escola ho reflecteixen amb algunes preguntes en concret. Les activitats que hi havia a l’examen eren preguntes molt fàcils però que necessitaven una certa atenció per part de l’alumne.

Per la part de l’educació física avui m’ha tocat avaluar una unitat didàctica de beisbol, he pogut veure que, per la part dels nens, fer una activitat on aparegui l’aspecte competitiu pot provocar conflictes a nivell actitudinal, crítiques als companys que ho fan malament, passotisme si van perden...Setmana del 11/10/2010

En aquesta setmana, com a coses interessants que he realitzat ha estat passar unes proves de competències bàsiques als de 5è (matemàtiques i castellà), vaig estar corregint exàmens de 5é. També vaig estar corregint redaccions de castellà, en aquesta part vaig sentir com una mica de por, ja que tenia un petit temor dintre meu de fer-ho malament, exemple corregir una cosa que potser estava bé o no corregir una paraula que estava malament escrita.

Aquesta setmana ha estat una mica de planificació, perquè la següent setmana he de realitzar la meva unitat didàctica. He estat investigant per poder crear un material que necessito per poder fer uns exercicis de les sessions, així evito gastar diners per comprar-lo. Una de les meves intencions era fer una mostra: que cadascú dels meus alumnes crees el seu propi material. Al final, quan vaig acabar de construir el material els resultats no eren els que jo desitjava, llavors vaig decidir de comprar-ho, però si veig que el material que vull comprar no és més efectiu que el meu, llavors sí que els hi faré fer, ja que així podré fer un treball interdisciplinari.SETMANA DEL 18/10/2010

Avui la tutora de sisè m'ha estat ensenyant totes les maneres que té ella per organitzar-se les classes. Té una llibreta on fica totes les coses que va fent a classe cada dia, allà anota totes les accions que ha fet a classe i les que deixa pendents, per exemple; si fica alguna nota a la agenda d'algun alumne, a on s'ha quedat de cada assignatura, si ha manat deures, etc.

També he assistit i participat a una reunió del CAD (Comissió Atenció a la Diversitat), on parlen i tracten totes aquelles intervencions e adaptacions que han de fer als alumnes que tenen problemes alhora de seguir les classes, concretament per aquells alumnes que tenen un PI (Pla Individualitzat). En aquestes reunions assisteixen un membre de direcció, la logopeda, una mestra educació especial i la tutora de l'aula.

Al dia següent a la sessió de matemàtiques amb els de 6è hem estat fent activitats i he anat corregint-les de manera individualitzada.

Després, a les sessions d'Educació Física amb els de 1r i 2n han estat una mica dures ja que els nens estaven una mica revolucionats i apart hem anat a la sala de psicomotricitat i allà dintre ressona tot.

Al final del mati he assistit a un curs de formació per a mestres sobre pissarres digitals. És interessant que anem a aquests cursets ja que quan comencem a treballar com a mestres, aquest sistema d'aprenentatge s'utilitzarà molt.

El dimecres amb els de 6è, a la sessió de les descobertes de matemàtiques, hem anat a la sala dels ordinadors. En aquesta sessió els hi tocava fer càlcul mental utilitzant aquesta eina digital. Durant la sessió se m’ha ocorregut una idea, per a què els alumnes es superessin a sí mateixos i als seus companys, he creat una taula de rànkings, cada vegada que l’alumne feia una tanda d’operacions apuntava el resultat a la pissarra, llavors si es milloraven ho canviava. Al final de la sessió em mirat qui ha estat el millor de la classe. Crec que és una eina per a la motivació molt simple però molt efectiva.

A la classe de psicomotricitat ha anat bastant rodat, l’únic que ha passat és que al final de la sessió alguns alumnes s’han esvalotat una mica. He hagut de quedar-me una estona sol amb ells. Per aixecar el càstig els he dit que s’assegui com un indi amb les cames i els braços creuats i s’estiguessin cinc segons quiets podrien sortir, he tingut sort perquè ha funcionat.Al final del mati, he tingut la classe de “puntedu”, aquí entre el Genís i jo em portat la classe. En aquesta classe he utilitzat un mètode que he aprés en aquesta escola. Es tracta que quan els alumnes no paren de parlar i no estan quiets, com a mestres hem d’evitar cridar nosaltres més que ells, llavors em d’estar una posició passiva i calmada, al cap dels cinc segons els alumnes s’adonen que estan fent alguna cosa malament i paren de fer-ho. Fins i tot hi ha alguns que criden l’atenció als seus companys per a què callin.

Dijous em va toca fer la meva segona sessió de la meva unitat didàctica. Segons les meves sensacions, la sessió no ha anat com a mi m’hagués agradat, ja que els dos nois de sempre han fet de les seves i apart una alumna s’ha fet mal. Aquest petits contratemps m’ha fet que no pogués acabar tota la sessió, només em faltava fer l’última activitat. També he vist que algunes activitats no han estat gaire motiva’ns, per que els hi faltava una mica de moviment. En aquesta sessió la gran majoria d’activitats eren bastant passives, ja que els alumnes havien de prestar molta atenció. Com a cosa bona que m’he pogut quedar d’aquesta sessió ha estat els petits consells que m’ha donat la meva tutora de pràctiques, un d’ells ha estat que sempre que els alumnes comencin a fer coses que no van relacionades a l’adquisició dels teus objectius has d’intentar modificar alguna cosa de l’exercici per a poder canviar aquesta conducta i evitar alguns problemes de conducta dels alumnes, exemple; en les meves activitats necessitava que els meus alumnes estiguessin atens i que realitzessin l’exercici correctament amb totes les pautes que he donat i no que s’esvalotessin ni tampoc que vegin les activitats com una competició ni res semblant.  Com ja vaig explicar la setmana passada, volia fer que els meus alumnes confeccionessin algun material per la meva unitat didàctica, doncs a l’hora d’educació artística els alumnes han creat una mascara cadascú. A l’esport del Goalball els participants porten els ulls tapats amb unes ulleres, doncs els meus alumnes portaran unes màscares ambientades a l’estil del Halloween, ja que dintre de poc ho celebrarem al col·legi, i així els alumnes la podran per aquest dia.    Inici de les pràctiques Comentar esta sub-sección

27/09/2010

El primer dia. En el moment d’arribar a l’escola em pensava que estaria una mica nerviós, però em vaig sorprendre perquè quan vaig arribar estava molt tranquil. No sé si va ser perquè pensava que això de les pràctiques seria com un treball més, tipus on jo treballo o perquè ja coneixia una mica els membres de l’escola, ja que vaig anar al inici de l’estiu a l’escola i em van presentar, no ho sé.

Només entrar, la meva tutora de pràctiques (també la cap d’estudis), ens va presentar a l’equip directiu, la secretaria i la directora.

Em van tornar a ensenyar l’escola juntament amb els meus companys de pràctiques.

Ja el primer dia vaig començar amb l’Educació Física amb els de 2n, vaig poder observar que la meva tutora els té a tots ben organitzats amb unes pautes que ells ja sabien, les han anat aprenent durant els anys anteriors. Us podria donar uns exemples: tots han de portar el necesser, els encarregats d’ajudar a la mestra es fiquen primers a la fila (cada 15 dies van canviant d’encarregats), també saben on anar al moment de les explicacions i un punt molt curiós que m’agradat molt és quan finalitza la sessió: els alumnes van a canviar-se la samarreta, a pentinar-se i a netejar-se les mans i al sortir han de deixar-se olorar les mans  per la mestra per tal de veure si es veritat que se les han rentat.

Després a la següent hora varem fer psicomotricitat amb els de P-3, amb un altre mestre.

En aquesta sessió vaig poder veure i verificar que no dóna temps per fer res i no perquè els alumnes no deixin sinó perquè, entre passar llista, fer fila, arribar a la classe de psicomotricitat, allí es treuen les sabates i es fiquen al lloc... Com a molt n’hi ha per fer una activitat, perquè després han de fer el mateix per tornar a classe, menys passar llista. Això li vaig comentar al mestre, i ell em va dir que el que realment busquen són pautes d’organització, apart del contingut que vulgui treballar, també vol que els alumnes sàpiguen ficar-se al lloc, que es treguin les sabates... en definitiva, hàbits.

Al final del matí ja vaig tindre la meva primera reunió de cicle amb els de infantil. La  meva tutora, com és la cap d’estudis, m’intentarà ficar a totes les reunions possibles, així podré veure com funciona una escola no tan sols a nivell de classe sinó també a la part organitzativa. En aquesta reunió van parlar de la decoració de l’escola, ara que ve la tardor, també el tema del material, entre altres temes.

A la tarda em va tocar amb els de 5è i 6è, són dos grups molt bons, ja que col·laboren, s’ajuden entre ells i treballen força, encara que n’hi hagi algun que li costa una mica més.

28/09/2010 Comentar esta sub-sección

Només començar el dia em va tocar anar a una sessió de 6è on feien matemàtiques. Les meves primeres sensacions van ser de por, terror, més que res preocupació d’equivocar-me en alguna cosa evident o fàcil que em pogués preguntar la tutora de 6é o algun alumne.

Una de les coses que em van agradar va ser que a l’inici de totes les sessions fan càlcul mental, això els prepararà per tindre una ment molt més àgil.

Una primera impressió que tinc de la mestra, és que ha de ser una persona molt tranquil·la i no s’altera en situacions complicades i les sap solucionar al cent per cent.

També he de dir que és molt complicat poder fer una sessió sencera amb tot allò que t’havies preparat, vull dir que pots estar perfectament una sessió sencera per a què entenguin un problema bastant senzill. Per tant la flexibilitat, en molts dels seus aspectes, és clau en la nostra feina.

A la següent hora em va tocar classe amb els de primer, també de matemàtiques.

Les matemàtiques de primer, metodològicament, són totalment diferents a els de sisè. Amb els nens de primer, la mestra i directora del col·legi, utilitza diferents formes pràctiques o exemples quotidians per a poder ensenyar una simple suma. Per exemple un nen de la classe ens va dir que l’endemà la seva mare havia de tindre una filla, una germaneta per a ell. Llavors la mestra va agafar al nen i li va dir; dibuixa’m a la pissarra quans sou a casa avui, i després quan sereu demà i a partir dels dibuixos els hi feia preguntes com; “com podeu representar això com una suma?”, llavors va agafar un altre alumne per a que ho representes. També els hi va ensenyar les formes que podríem representar una suma.

A les següents hores em va tocar primer i segon de cicle inicial d’educació física, la mestra utilitza una tècnica que m’agrada molt, es tracta de fer la mateixa sessió a les dues classes però modificant alguna cosa pel nivell. Aquest sistema ajuda a estalviar-se molta feina i resulta molt eficaç. Concretament aquest sistema l’utilitza un per cada cicle, vull dir que per cicle inicial te un tipus de sessió, per cicle mitja te un altre i per superior un altre. L’única cosa que modifica es la dificultat.

Al final del mati vaig anar a la meva primera reunió de claustre. En aquestes reunions parlen de qualsevol tema referent a l’escola, tant a nivell econòmic, com problemes que tinguin alguns alumnes en concret o fins i tot de les activitats que es puguin realitzar durant l’any o el trimestre. Aquesta reunió em va agradar bastant ja que vaig poder col·laborar, això vol dir que no ens tenien com a persones absents.

A la tarda vaig fer 3er i 4rt d’educació física, en aquestes dos sessions vaig poder intervenir algun cop. Veig que fent educació física em trobo molt a gust, comparat amb la primera hora del mati.

29/09/2010 Comentar esta sub-sección

Primera hora del mati, més matemàtiques. Avui els alumnes de sisè els toca fer una activitat que es diu “descobertes” i ho fan tots els dimecres.

Les descobertes són un conjunt de problemes de qualsevol tema de matemàtiques que els hi podria aparèixer en qualsevol moment de la seva vida.

Com vaig dir ahir, un problema ens podria portar gairebé tot el dia, avui o he vist al cent per cent. Van estar tota l’hora per poder esbrinar quin era el resultat, ja que sortien conceptes de l’any passat i ho havien de recordar.

A la següent hora, em va tocar matemàtiques amb els de primer, en aquesta sessió varem sortir al pati de l’escola. La mestra els hi va dir als seus alumnes que tot els dimecres de tot el curs, farien geometria. És un projecte que volen fer a tota l’escola.

La mestra va començar a fer preguntes senzilles i fonamentals per poder començar el tema, com per exemple què és la geometria, què és una línea...

Per representar això ho feia amb la col·laboració dels alumnes, els escampava per tot el porxo de l’escola i els hi deia que eren punts i amb el conjunt de tots ells formaven línies.

Al final de la sessió varem tornar a la classe i ells havien de representar a un DIN-3 tot allò que havien après.

Després vaig fer psicomotricitat amb els de P-3. Avui els hi tocava un circuit, jo pensava que seria un descontrol ja que hi havia moltes coses pel terra i per l’experiència viscuda el dilluns, pensava que no pararien quiets. Però resulta que els nens al veure tantes coses pel terra es van quedar parats i van fer molt més cas que l’altra dia. Pel que es veu els circuits van molt bé per poder treballar moltes coses a la vegada i a més a més els nens s’ho passen d’allò més bé. Però no hem d’oblidar que qualsevol activitat que muntem ha de tenir fonaments competencials i uns objectius clars. Moltes vegades podem pensar en activitats que són molt sorprenents, però els continguts, després de realitzar-la no queden clars, és a dir, “mucho ruido y pocas nueces”.

La següent hora em va tocar la classe de Puntedu a 5è, és un projecte que te l’escola, en el qual es basa amb els aprenentatges bàsics de com funciona una biblioteca, com per exemple com es fa un retorn de llibre, com podem agafar un altre i que quedi tot registrat, també els alumnes es porten a casa un llibre i l’han de retornar cada 15 dies. En aquesta sessió el que van fer va estar omplir una fitxa on explicaven com els hi va semblar el llibre que es van portar, van ficar totes les dades tècniques del llibre i el van retornar per poder després agafar un altre llibre.

30/09/2010 Comentar esta sub-sección

Vaig començar el dia amb matemàtiques de 5è, la mestra va utilitzar el mateix sistema que va utilitzar el primer dia amb els de 6è: primer van fer els problemes de càlcul mental i després varem començar el tema. Els hi passa a tots una fitxa abans de començar el tema, on fica els continguts, objectius, activitats que han de fer, i el dia de l’avaluació.

Quan varem corregir els exercicis, la mestra em va deixar ficar els resultats a la pissarra digital que tenen a l’aula. La meva sensació va estar que està bé pel tema que no exhalem tan guix i és més net, però és una mica complicat ja que s’ha d’anar tocant botons cada dos per tres per poder borra, tornar a escriure, etc.

La resta del dia vaig fer educació física amb els de 1er, 3er, 4rt, 5è i 6è. Amb els de 5è i 6è vagi agafar un grup i els i vaig fer una sessió de beisbol. Amb aquestes petites actuacions que faig a les sessions cada vegada me n’adono més que parlar o explicar a un grup classe ho domino bastant.

1/10/2010 Comentar esta sub-sección

Divendres al matí, primera sessió de Medi amb els alumnes de 6è, en aquesta classe els alumnes van haver de fer un mural d’allò que havien vist ahir a la tarda, sobre el castell d’Albatàrrec, l’església i els carrers.

Primer de tot van fer una petita recollida de informació de tot allò que se’n recordaven del que havien vist, apart de corregir una fitxa que els hi va manar la mestra.

Després van fer grups, havien d’anar a l’ordinador, buscar informació e imprimir unes imatges. Per fer una tasca tan simple com buscar una informació molt breu i curta, que fins i tot la podien fer ells ja que ho havien dit a l’explicació anterior, varen estar tota la classe i no l’ha van acabar.

La següent classe va ser castellà amb els de 5è. La mestra em va dir que ells, a castellà, no utilitzen llibre. Em diu que a partir de les coses que fan a català, després busquen situacions per a què es puguin donar a castellà. Per exemple, la mestra els va dir que acabessin una historia d’un llibre que van llegir. A partir de tot allò que varem escoltar, totes les faltes les varem explicar a classe. Al final de la sessió es va parlar dels temps verbals i els tipus de verbs que podien aparèixer.

Després em va tocar classe de psicomotricitat amb els de P-4, aquesta era la meva primera classe amb ells.

Vaig poder observar que hi havia un parell de nens que revolucionaven la classe, però varem buscar tècniques per a poder tenir aquests nens entretinguts però fent allò que el mestre manava als demés, per exemple varem fer el joc de les fotografies, es tracta que els nens havien de corre per la sala i quan un dels nens que revolucionaven la classe deia foto, tots havien de quedar-se quiets. Com això de manar als demés aquests nens els hi agradava llavors ja es quedaven més quietets i no molestaven als demés.

4/10/2010 Comentar esta sub-sección

En aquesta setmana he aprés una gran diversitat de coses, com per exemple: Vaig aprendre que a cada escola poden donar les notes de diferent manera, es dir; uns poden donar un bolletí de notes amb el numero de la qualificació de cada assignatura, o fiquen notable, bé, insuficient, etc, o inclús o poden fer que només els hi fiquen nota definitiva a final de cada cicle, tot això va condicionats per l’escola.

En aquesta setmana vaig tenir la meva primera reunió de Comissions pedagògiques, en aquestes reunions parlen sobre ficar en comú tots aquells temes que pot haver en cada cicle en les matèries de castellà i català. Per exemple si han de parlar d’un tema en concret i es volen coordinar amb altres classes això ho han de decidir i organitzar, per exemple aquest any parlarem de els fruits de la tarda, llavors una classe poden fer receptes de cuina uns altres trobar articles o noticies que parlin dels fruits de la tardor, etc.

El dimecres em va tocar fer una prova de matemàtiques, una prova de competències bàsiques, per veure el nivell que tenen els de 5è. M’ha donat temps a corregir un parell d’exàmens i he pogut veure realment que alguns alumnes no es fixen en res i que fins i tot problemes o experiències que poden tenir a fora de l’escola ho reflecteixen amb algunes preguntes en concret. Les activitats que hi havia a l’examen eren preguntes molt fàcils però que necessitaven una certa atenció per part de l’alumne.

Per la part de l’educació física avui m’ha tocat avaluar una unitat didàctica de beisbol, he pogut veure que, per la part dels nens, fer una activitat on aparegui l’aspecte competitiu pot provocar conflictes a nivell actitudinal, crítiques als companys que ho fan malament, passotisme si van perden...

11/10/2010 Comentar esta sub-sección

En aquesta setmana, com a coses interessants que he realitzat ha estat passar unes proves de competències bàsiques als de 5è (matemàtiques i castellà), vaig estar corregint exàmens de 5é. També vaig estar corregint redaccions de castellà, en aquesta part vaig sentir com una mica de por, ja que tenia un petit temor dintre meu de fer-ho malament, exemple corregir una cosa que potser estava bé o no corregir una paraula que estava malament escrita.

Aquesta setmana ha estat una mica de planificació, perquè la següent setmana he de realitzar la meva unitat didàctica. He estat investigant per poder crear un material que necessito per poder fer uns exercicis de les sessions, així evito gastar diners per comprar-lo. Una de les meves intencions era fer una mostra: que cadascú dels meus alumnes crees el seu propi material. Al final, quan vaig acabar de construir el material els resultats no eren els que jo desitjava, llavors vaig decidir de comprar-ho, però si veig que el material que vull comprar no és més efectiu que el meu, llavors sí que els hi faré fer, ja que així podré fer un treball interdisciplinari.

18/10/2010 Comentar esta sub-sección

Avui la tutora de sisè m'ha estat ensenyant totes les maneres que té ella per organitzar-se les classes. Té una llibreta on fica totes les coses que va fent a classe cada dia, allà anota totes les accions que ha fet a classe i les que deixa pendents, per exemple; si fica alguna nota a la agenda d'algun alumne, a on s'ha quedat de cada assignatura, si ha manat deures, etc.

També he assistit i participat a una reunió del CAD (Comissió Atenció a la Diversitat), on parlen i tracten totes aquelles intervencions e adaptacions que han de fer als alumnes que tenen problemes alhora de seguir les classes, concretament per aquells alumnes que tenen un PI (Pla Individualitzat). En aquestes reunions assisteixen un membre de direcció, la logopeda, una mestra educació especial i la tutora de l'aula.

Al dia següent a la sessió de matemàtiques amb els de 6è hem estat fent activitats i he anat corregint-les de manera individualitzada.

Després, a les sessions d'Educació Física amb els de 1r i 2n han estat una mica dures ja que els nens estaven una mica revolucionats i apart hem anat a la sala de psicomotricitat i allà dintre ressona tot.

Al final del mati he assistit a un curs de formació per a mestres sobre pissarres digitals. És interessant que anem a aquests cursets ja que quan comencem a treballar com a mestres, aquest sistema d'aprenentatge s'utilitzarà molt.

El dimecres amb els de 6è, a la sessió de les descobertes de matemàtiques, hem anat a la sala dels ordinadors. En aquesta sessió els hi tocava fer càlcul mental utilitzant aquesta eina digital. Durant la sessió se m’ha ocorregut una idea, per a què els alumnes es superessin a sí mateixos i als seus companys, he creat una taula de rànkings, cada vegada que l’alumne feia una tanda d’operacions apuntava el resultat a la pissarra, llavors si es milloraven ho canviava. Al final de la sessió em mirat qui ha estat el millor de la classe. Crec que és una eina per a la motivació molt simple però molt efectiva.

A la classe de psicomotricitat ha anat bastant rodat, l’únic que ha passat és que al final de la sessió alguns alumnes s’han esvalotat una mica. He hagut de quedar-me una estona sol amb ells. Per aixecar el càstig els he dit que s’assegui com un indi amb les cames i els braços creuats i s’estiguessin cinc segons quiets podrien sortir, he tingut sort perquè ha funcionat.Al final del mati, he tingut la classe de “puntedu”, aquí entre el Genís i jo em portat la classe. En aquesta classe he utilitzat un mètode que he aprés en aquesta escola. Es tracta que quan els alumnes no paren de parlar i no estan quiets, com a mestres hem d’evitar cridar nosaltres més que ells, llavors em d’estar una posició passiva i calmada, al cap dels cinc segons els alumnes s’adonen que estan fent alguna cosa malament i paren de fer-ho. Fins i tot hi ha alguns que criden l’atenció als seus companys per a què callin.

Dijous em va toca fer la meva segona sessió de la meva unitat didàctica. Segons les meves sensacions, la sessió no ha anat com a mi m’hagués agradat, ja que els dos nois de sempre han fet de les seves i apart una alumna s’ha fet mal. Aquest petits contratemps m’ha fet que no pogués acabar tota la sessió, només em faltava fer l’última activitat. També he vist que algunes activitats no han estat gaire motiva’ns, per que els hi faltava una mica de moviment. En aquesta sessió la gran majoria d’activitats eren bastant passives, ja que els alumnes havien de prestar molta atenció. Com a cosa bona que m’he pogut quedar d’aquesta sessió ha estat els petits consells que m’ha donat la meva tutora de pràctiques, un d’ells ha estat que sempre que els alumnes comencin a fer coses que no van relacionades a l’adquisició dels teus objectius has d’intentar modificar alguna cosa de l’exercici per a poder canviar aquesta conducta i evitar alguns problemes de conducta dels alumnes, exemple; en les meves activitats necessitava que els meus alumnes estiguessin atens i que realitzessin l’exercici correctament amb totes les pautes que he donat i no que s’esvalotessin ni tampoc que vegin les activitats com una competició ni res semblant. Com ja vaig explicar la setmana passada, volia fer que els meus alumnes confeccionessin algun material per la meva unitat didàctica, doncs a l’hora d’educació artística els alumnes han creat una mascara cadascú. A l’esport del Goalball els participants porten els ulls tapats amb unes ulleres, doncs els meus alumnes portaran unes màscares ambientades a l’estil del Halloween, ja que dintre de poc ho celebrarem al col·legi, i així els alumnes la podran per aquest dia.

25/10/2010 Comentar esta sub-sección

Els aspectes més importants per ressaltar són: les dos sessions del la meva unitat didàctica, la reunió de claustre i la festa de la castanyada.

En aquesta setmana vaig fer la tercera i la quarta sessió de la meva unitat didàctica; en la primera sessió vaig sortir molt content, ja que em va sortir tot rodat, només vaig tenir un petit contra temps que va ser el vent, però no em va afectar gaire ja que vaig fer la sessió sota del porxo.

Per aquesta sessió  vaig tenir en compte tots aquelles petites errades que em van aparèixer en les sessions anteriors. Un dels punts que vaig tenir molt en compte va estar el factor de l'atenció, llavors com que sabia que si hagués fet la sessió amb tots els alumnes junts no m'hagués sortit bé, vaig optar de fer tres petits grups de sis o set alumnes. Aquest sistema va genial ja que tens la gran majoria dels alumnes atens a tot el que diu el mestre, i a més a més si vols treballar algun element específic o tècnic, que l'has de corregir al moment es molt més fàcil d'actuar de manera individual.  

Vaig utilitzar la tècnica de les estacions, on cada estació els alumnes treballen un dels meus objectius per assolir. Va estar una barreja d'exercici de competició i cooperació, excepte un que va estar per ensenyar-les els moviments bàsic del Goalball.

El dimarts vaig tenir la reunió del claustre. Els temes a tractar eren; comissió de festes, preparar i pensar totes aquelles activitats per les properes festes, com per exemple el Nadal; també van parlar sobre que opinaven els mestres del nou mètode d’organització que van realitzar per fer el CAD; i com a punt més important van parlar sobre el Pla de lectura. En aquest pla van parlar que havien de començar a elegir als alumnes de cicle superior per a que apadrinin un alumne de primer per a que els hi ensenyin a llegir (apadrinament lector), també que els pares col·laborin, etc.

Després dijous vaig tenir la meva quarta sessió, aquesta sessió va estar mig teòrica i mig pràctica. Vaig estar un quart d'hora més o menys amb els alumnes a classe, explicant l'historia, les normes, el  material, etc; del Goalball i a part els hi vaig passar un vídeo on van poder visualitzar com es fan els moviments i per a que tinguin una visió global de com es juga.

Després a partir del que han vist al vídeo i el que els hi he explicat, van baixar a la pista i varem fer un parell de partits.

Per finalitzar aquesta setmana, divendres varem organitzar i celebrar la festa de la castanyada. En aquesta festa els mestres de l'escola van contar amb els practicants per poder-la organitzar. Varem organitzar com un petit circuit tant pels de primària com pels de infantil. Van realitzar diferents grups on cada grup hi ha diferents alumnes de cursos diferents. A mi em van ficar d'encarregat a una de les estacions pel grup de infantils (on també hi havia alguns alumnes de primer i de segons de primària). En la meva estació els hi havia d'explicar com s'unflaven globus, com s'havien de lligar i desprès els havien de petar els globus amb el cul. En cada estació havien d'estar 10 minuts, llavors per fer temps els hi ensenyava com fer soroll amb el globus, també els hi ensenyava que passava quan soltaven un globus unflat però deslligat i també els explicava un petit conte (els tres porquets) per a que poguessin relacionar el que feien amb el conte.

1/11/2010 Comentar esta sub-sección

La setmana va començar anant d'excursió amb els de cicle superior, a Montoliu, a veure una exposició d’unes pintures rupestres. D'aquesta excursió el que més em va agradar va ser la manera com varem anar al poble. En un altra escola segurament haguessin agafat un autocar per anar-hi, però nosaltres varem agafar les bicicletes. Així aprofitem que els alumnes puguin enriquir-se no tal sols culturalment sinó també anant a prop de la natura i fent esport. Una vegada al poble ens van convidar a coca i xocolata i ens van explicar la història d’uns gegants que tenien. Més tard varem tornar a agafar les bicicletes i varem anar a l’ajuntament de Montoliu que és on tenien l’exposició de les pintures. Allà ens van explicar tot el tema, ens van dir que els van trobar al poble del Cogul, ens van passar un vídeo i a part els alumnes van poder mirar diferents cartells on s’explicava tot. Després de l'exposició per acabar d'aprofitar el matí, la meva tutora i dos tutors més varem portar els alumnes a un circuit per a bicicletes que té el poble de Montoliu. Allà els alumnes s'ho van passar d'allò més bé, jo també vaig aprofitar el circuit i em vaig ficar amb ells. Intentava motivar-los per fer competicions de salts, fent curses, etc.

Aquest dijous vaig fer l'examen teòric i pràctic del Goalball. Els primers quinze minuts vaig fer una sèrie de preguntes de manera oral de la part teòrica, la qual vaig explicar a l’aula. Vaig fer una pregunta a cada alumne sobre les normes del Goalball, el material, una mica de la història, etc, és per veure una mica si s'han llegit els papers que els hi vaig passar o no n'han fet cas, i després d'això varem fer l'examen pràctic. Per fer la part pràctica vaig utilitzar un sistema de torneig per a poder motivar als alumnes a jugar bé i amb ganes. Al final de la classe va donar temps a avaluar a tots però no a acabar el torneig. Les notes van sortir bastant bé, ja que de nota final no va suspendre ningú. Aquesta nota em servirà per poder fer mitja amb la part del voleibol asseguts.

Divendres vaig anar d'excursió a La Mitjana amb els alumnes d’Infantil. Només arribar a l'escola ens van distribuir per classes per organitzar als alumnes. A cada alumne els miraven que a la motxilla portessin la targeta sanitària i l'agenda, a part de l'esmorzar i altres coses necessàries. Una vegada que els tenien a tots organitzats, els van portar cap a l'autocar. Varem anar amb dos autocars, en un hi anaven els de p4 i p5 amb 2 mestres i dos practicants i a l'altre que era amb el que anava jo, érem dos mestres i jo però només portàvem un grup, els de P3. Mentre anàvem cap a la Mitjana anava escoltant les conversacions que anaven tenint els alumnes. Em vaig col•locar darrere de tot per poder-los controlar, vaig escoltar molts temes, però el tema que em va agradar més va ser el que anava sobre la feina dels seus pares. Moltes respostes van estar: el meu pare treballa a l'hort i ha d'agafar les patates, les mongetes, etc. També vaig escoltar de mecànic, entre altres. Quan varem arribar al lloc les mestres van ficar als seus nens de dos en dos. Varem fer una fila molt llarga, on els primers que anaven a la cua eren els de p4, després al mig els de p3 i al final els de p5. Aquest sistema que van fer em va agradar molt perquè és una manera de poder controlar millor els alumnes, ja que els de p3 són els més petits i estan al mig on es poden veure millor. Quan estàvem allà, varem donar una volta, per tal que els alumnes poguessin observar els diferents arbres, recollir fulles, per després portar-les a classe, etc. Quan va ser l'hora d’esmorzar, vam anar a un parc que hi havia allà mateix per tal que els nens poguessin jugar una mica. Durant tota l'excursió, vaig anar amb un alumne que té dificultats motrius. Vaig estar molt bé, perquè el nen s'ho va passaven d'alló més bé. Quan va ser l'hora de marxar vam tornar a fer les files i varem tornar als autocars. Mentre arribàvem a l'autocar escoltava comentaris dels nens, que explicaven als altres les coses que havien fet i el que havien vist.

8/11/2010 Comentar esta sub-sección

Dilluns vaig començar el segon bloc de la meva unitat didàctica: “Voleibol Assegut”. En aquesta sessió els vaig fer anar els primers 15 minuts a classe, per fer el mateix que vaig fer a l'apartat del Goalball. Una petita explicació d'on van sorgir preguntes sobre: com es juga, normes, material, etc. Quan vaig acabar d’explicar els hi vaig ficar un vídeo que durava un minut d'un partit de voleibol assegut, així els alumnes tindrien una visió general de com es juga. Quan vam acabar l'explicació vam baixar a baix i varem fer dos grups, uns acabaríem el torneig de Goalball que els hi vaig prometre que l’acabaríem i els altres varem fer diferents exercicis per començar a tindre contacte amb el material del nou esport. Els alumnes que estaven fent el partit de Goalball feien diferents tasques, els que jugaven estaven al mig de la pista fent el partit i els que esperaven feien d'àrbitres, després quan va acabar un dels partits es van canviar els rols. Gràcies a aquest sistema jo podia anar vigilant els dos grups.

 Dijous vaig realitzar l’altra sessió de Voleibol Assegut. En aquesta sessió els vaig estar ensenyant els diferent tocs bàsics que hi ha per poder realitzar un partit. Els alumnes en general es van comportar bastant bé, vaig poder observar que alguns tenien una mica de tècnica. La meva tutora em va explicar que podia ser que encara se’n recordaven de la unitat de voleibol que varen fer l’any anterior. Que em digués això va estar molt bé, ja que així podia tenir una idea del nivell que podia emprar per ensenyar-los els elements tècnics. Jo com a objectiu d’aquest apartat de la unitat didàctica m’he proposat que els alumnes experimentin el fet de realitzar una partit de voleibol però sense poder utilitzar la part inferior del cos i utilitzant els elements bàsics del Voleibol.

 Poc a poc vaig veient que el meu cap està més preparat per afrontar qualsevol conflicte que em trobi a l'escola. Com per exemple, motivar els alumnes per tal que facin els deures, sobretot aquells alumnes que no els solen fer. També com poder fer que els alumnes treballin en equip i no tan individual. Per exemple, divendres al mati els alumnes de sisè van fer una activitat de medi en la qual havien de treballar en grup. Molts d'ells el que feien era repartir-se les tasques, per una part aquest sistema esta bé, però en aquestes edats fent això el que sol passar és que un del grup o parella que era el cas, pensava i l'altra escrivia. Llavors, un sistema que havia pensat per aquesta activitat era: En l'activitat els alumnes es ficaven per parelles i havien de mirar una imatge i havien de dir les característiques que veien. Llavors el meu sistema era que nosaltres els hi haurem de marcar, per exemple, el límit de característiques i que cadascun fes la meitat de característiques i l'altre alumne l’altra meitat.

15/11/2010 Comentar esta sub-sección

Comencem la setmana amb les matemàtiques de cinquè, avui els tocava corregir els exercicis de càlcul,  els d'aprenentatge i els problemes.

Hi ha dos alumnes que gairebé mai porten els exercicis fets, cada dia porten alguna excusa per dir que no els ha fet, encara que n’hi ha un que diu que no els ha fet i es queda tan ample. La mestra cada vegada que un alumne no porta els deures fets fica una nota a l'agenda, per comunicar als pares que l'alumne no ha portat els deures fets. En el cas d’aquest alumne he observat que no esta gens motivat, que li dona igual que li fiquin notes a l'agenda. Llavors he pensat en un sistema per tal que els alumnes s'obliguin una mica a fer els deures i també implicar una mica els pares a què controlin els seus fills pel que fa els deures.

El sistema que vaig pensar va estar: fer una graella on apareguin tots els alumnes i les assignatures del curs. Llavors quan un alumne no porta els deures fets se li ficarà una ratlla i a més a més una nota a l’agenda. Quan un alumne arriba a les 10 ralles automàticament li quedarà suspesa l'assignatura d'aquell trimestre. Aquest sistema es comunicaria abans als familiars per a què en siguin conscients i hi puguin actuar.

D'aquesta manera els alumnes seran més responsables en fer les seves tasques i les famílies hauran d'ajudar-nos a què els seus fills ho siguin.

Per la tarda vaig fer la meva penúltima sessió de la meva unitat didàctica, on varem practicar els diferents tocs i el servei, i varem introduir la situació de partit. Es preparaven una mica per l'última sessió que era una petita avaluació de tot allò que havíem practicat a classe.   

 El dimarts, la tutora de sisè em va ensenyar com apuntava a uns alumnes seus a un concurs de matemàtiques, que es realitzarà a Barcelona. Aquest concurs facilita una sèrie d'activitats per a què els alumnes practiquin a l'aula, consisteix en una sèrie de jocs matemàtics en els quals donen una sèrie de instruccions per a què puguin resoldre els diferents problemes.

 Dimecres la tutora de sisè em va dir que em quedes amb el grup de descobertes (on hi ha uns quants alumnes de cinquè i uns quants de sisè). Varem fer un altre cop el problema de les ampolles de la setmana passada amb els del altre grup.

Al començar la classe vaig fer grups de dos o tres alumnes, vaig ficar en cada grup un alumne de sisè amb un o dos de cinquè. Molts de sisè ja ho havien fet, però no se'n recordaven, tot i això, en tenien una idea aproximada. Aquest problema tenia dos formes per solucionar-lo, llavors els hi vaig dir als de sisè que intentessin trobar aquestes dues solucions i amb els de cinquè amb una solució ja en tenia prou.

Es notava molt que els de cinquè els hi costava imaginar-se els diferents passos per a solucionar el problema, ja que no era el típic problema de números sinó que era de fer diferents passos per arribar a un lloc en concret. Al final ho van treure però amb una mica d'ajuda dels seus companys de sisè. A mi ja em va agradar que els alumnes de sisè els ajudessin perquè així treballaven de manera col·lectiva. Als alumnes de sisè els hi vaig dir que podien ajudar amb la condició que no podien dir quins passos havien de fer per arribar al resultat (dir concretament la solució).    

 Dijous vaig fer l'avaluació del Voleibol Assegut, on els primers quinze minuts vaig estar preguntant les normes, una mica d’història, material, etc. Després de l'examen oral varem passar a la part pràctica. Vaig fer grups de quatre persones i havien de fer un partit. Els alumnes havien de fer el toc de dits, toc d'avantbraç, servei, etc. Llavors jo anava passant i anava mirant com ho feien i amb el recull de totes les observacions realitzades anava ficant la nota de cadascun.

Aquesta nota faria mitja amb la nota de la part del Goalball.

22/11/2010 Comentar esta sub-sección

Dilluns, matemàtiques amb els de cinquè. La mestra m'ha dit que desprès de fer el quinzet havia d'agafar a uns alumnes que tenen un PI (Pla Individualitzat). Aquests alumnes fan les matemàtiques amb el llibre de quart. Me’ls vaig emportar a un altra l’aula per corregir de manera individualitzada, els exercicis que la mestra els hi havia manat, d’aquesta manera els alumnes poden estar més atens i poden interioritzar millor els diferents conceptes del tema.

Dimarts, la meva tutora de pràctiques em va explicar millor la seva manera de treballar i organitzar les unitats didàctiques. Em va explicar per què repeteix la mateixa sessió però variant la dificultat d’una classe amb un altra. Em va dir que els seus objectius i continguts els té organitzats de manera cíclica, això vol dir que ella els avalua a final del cicle. És, com si diguéssim, que al primer any de cicle fan la iniciació d’un tema i al segon any de cicle fan el perfeccionament juntament amb l’avaluació del tema. D’aquesta manera, justifica que els alumnes poden treballar una unitat didàctica de 4 sessions i, l’any següent, fan les altres 4 sessions, o les que siguin necessàries. A l’hora d’avaluar el primer any, treballa i avalua uns objectius i al segon any del cicle avalua els altres objectius que li queden. Crec que és un bon sistema ja que pots treballar molta diversitat de temes amb els alumnes.

Dijous, a les classes d’Educació Física, vaig poder afirmar que poden ser molt més dures i complexes que les altres assignatures. Dic això perquè un mestre d’aquesta especialitat ha de tenir en compte molts factors. Igual com a les altres assignatures seria: la part actitudinal dels alumnes, la part d’ensenyar i treballar els continguts de l’assignatura, etc. Però els altres mestres la que no tenen és la part meteorològica. Que vull dir amb això, que si tu tens una sessió preparada i aquell dia plou o fa molt vent, has de modificar o adaptar aquesta sessió a les possibilitats que tinguis. Aquest dijous no es va modificar res de la sessió però va ser un dia que feia molt fred, segur que estàvem a valors sota cero.

29/11/2010 Comentar esta sub-sección

Dilluns, la mestra de sisè em va ensenyar les coses que li donen a un mestre només arribar el primer dia a l’escola. L’escola els hi proporciona un document personalitzat per cada mestre. En aquell document explica el sistema de treball que ha de realitzar davant la seva classe. Els temes que poden sortir serien: les tutories amb els pares, manera d’organitzar la feina a l’aula, dies d’avaluacions, etc. Tota aquesta feina ha estat realitzada per la cap d’estudis, que és la que organitza i supervisa el bon funcionament de l’escola.

Per la tarda vaig començar la part de la investigació – acció. Com he explicat al meu treball, la meva investigació va sobre; “Els mestres Educació Física, si realitzen una unitat didàctica d’esports adaptats poden canviar el pensament i sensibilitzar als nens/es respecte el tema de les discapacitats”. Aquesta tarda he fet una sessió amb els alumnes de quart de primària. Primer de tot els hi he passat un vídeo. El vídeo va sobre el dia a dia d’una persona amb una discapacitat visual, on explica totes les complicacions que es pot trobar aquest quan va de casa al treball o quan va a comprar. Després de passar aquest vídeo els hi vaig passar una enquesta on les preguntes anaven sobre el tema de les discapacitats amb general, sobre el vídeo i també hi havia algunes preguntes que estaven relacionades a la meva unitat didàctica. Quan vam acabar la sessió els hi vaig preguntar que què tal, que com estaven després de fer aquesta sessió. Vaig observar que els alumnes es van quedar molt impressionats pel vídeo, fins i tot mentre passava el vídeo tots els alumnes estaven molt atens i callats. Una de les reaccions que em va agradar més sobre aquesta sessió, personalment, va estar la d’un nen que té una discapacitat motriu. La mestra m’ajudava amb aquest nen, li anava llegint les preguntes i ell anava responent. La primera pregunta era si sabia alguna cosa sobre les discapacitats i ell va dir que no, però al final de les preguntes va pensar i li va dir a la mestra: “Ah! Un discapacitat és un noi com jo, veritat?”. I després a la pregunta que deia: “el protagonista del vídeo pot ser feliç amb la seva discapacitat?” I l’alumne va respondre la opció de “Sí, molt feliç”. Això vol dir que ell anava responen les preguntes a partir del que ell està vivint i sentint en aquells moments.

Dimarts vaig fer el mateix procés però amb els de cinquè, amb els alumnes que vaig fer la meva unitat didàctica d’esports adaptats. Vaig notar sensacions semblants amb els de quart però alhora de contestar les preguntes va estar molt diferent, ja que els alumnes ja havien treballat i fet alguna cosa respecte aquest tema.

Dijous, a l’hora de matemàtiques, la mestra em va dir que m’emportes als alumnes que tenen PI a una aula apart, per passar-los un examen del tema de les multiplicacions i de les propietats de la suma, la resta i les multiplicacions. Primer de tot varem fer un petit repàs del tema que anava ha avaluar, on explicava les propietats de les diferents operacions i el sistema que s’havia d’utilitzar per multiplicar. Aquesta prova li serveix a la mestra per poder veure si els alumnes tenen els coneixements mínims de quart. Fent una visió general de la sessió, crec que va anar bé encara que els havia d’ajudar una mica. Es nota molt la falta de concentració, ja que si ho havien de fer sols els hi costava molt, però només que estigués al seu costat i els hi fes les preguntes ja ho pensaven millor i no els hi costava tant. Normalment, les errades que tenien eren per no fixar-s’hi bé, com per exemple, una simple suma o en alguna multiplicació.

Per la part de l’Educació Física, en aquesta setmana hem estat entrenant les proves de les olimpíades que es realitzaran el dia setze de desembre. Cada classe, començant des de p3 fins a sisè hauran de fer una prova específica de les olimpíades, els de p3, per exemple, fan el llançament de pilota, els de 2n de primària fan la cursa dels 200m... Els alumnes practicaran tots els estils però les dues últimes sessions seran per practicar la seva prova, la prova que realitzaran a les olimpíades.

6/12/2010 Comentar esta sub-sección

Aquesta setmana ha estat molt curta ja que hem passat el pont de la Constitució, només hem tingut dos dies de pràctica. El primer dia que va estar el dijous, varem estar practicant amb tots els cursos les diferents proves de les olimpíades. Amb alguns cursos varem estar practicant els llançaments de javelina, amb uns altres, com amb els de cinquè, varem sortir de l’escola per practicar la prova de mig fons, on havien de córrer els que poguessin dos voltes al voltant de l’escola i els que no només una volta. Jo em vaig ficar al grup que volien fer dos voltes per poder-los vigilar. Aquests alumnes van començar amb una intensitat molt alta, jo sabia que quan comencessin a fer la segona volta la seva intensitat es reduiria a més de la meitat, i així va estar. Quan van començar la segona volta se’ls i podia veure les cares de cansats. Quan van acabar les dues voltes els hi vaig explicar com havien de córrer i la manera que havien de distribuir l’esforç. Els hi vaig explicar que no havien de donar tot els seu esforç al inici de la competició sinó que havien d’anar progressivament augmentant la intensitat així quan arribessin a l’ultima volta podrien fer l’espring final. Després varem fer la mateixa sessió per als de sisè, vaig veure que físicament estan molt millor els de cinquè que els de sisè. Més d’un 60% dels alumnes de cinquè faran el dia de les olimpíades dues voltes, en canvi els alumnes de sisè només ho faran en un 30%. En aquesta prova de fons, el dia de les olimpíades, faran quatre grups. Estaran separats per nois i noies (encara que correran a l’hora tots), i desprès estaran separats els que correran una volta i els que en correran dues. Els alumnes de sisè competiran contra els de cinquè, ja que vam veure que els alumnes de cinquè podrien donar guerra als de sisè.

Divendres a l’hora de castellà vaig estar avaluant les exposicions que feien els alumnes. Van fer una activitat on els alumnes sortien en parelles davant de tots els seus companys i havien de llegir en veu alta un conte que van fer. En aquesta avaluació, miràvem l’entonació, la claredat, la fluïdesa de la lectura, entre altres ítems. Més tard, la mestra acabaria de avaluar la part escrita.

13/12/2010 fins al 22/12/2010 Comentar esta sub-sección

Els dos fets més importants d'aquestes últimes setmanes han estat:

Olimpiades

El dia 16 de desembre l’escola Sant Salvador va organitzar i celebrar una gran olimpíada. On tots els membres de l’escola; mestres, alumnes i l’AMPA van fer possible que tot surtis a la perfecció.

Aquest esdeveniment consistia en, cada curs de l’escola s’havien de preparar una prova especifica que la mestra d’educació física marcava. Les proves que hi havia eren: els de p3 feien llançament de pilota, els de p4 cursa de tanques, p5 salt de longitud, els de primer de cicle inicial feien la cursa de 100m els de segon cursa de 200m, els de tercer es van preparar llançament de javelina, els de quart llançament de pilota medicinal, els de cinquè i sisè van fer la cursa de fons.

La meva missió en aquesta olimpíada va estar; primer de tot preparar la prova durant dos dies abans. Practicaven la tècnica i els ensenyava l’escalfament que havien de fer abans de realitzar la prova, això ho feia des de p3 fins a sisè.

A part d’entrenar als alumnes per la competició anotava els resultats que feien en els dies d’entrenament, per tenir una idea de quin resultat hi haurà el dia de la competició.

El dia de l’esdeveniment la mestra d’educació física i els practicants varem organitzar i muntar totes les proves: cintes per la cursa, marcar les línies al terra, muntar el pòdium, la taula amb les medalles...

Quan va començar la competició varem fer la desfilada de tots els participants, amb una música de fons anaven desfilant tots els alumnes amb una pancarta on sortia la classe que eren i un nom que sabien inventat.

Després durant tot el dia vam estar fent les proves, anava apuntant resultats, els anava marcant l’escalfament o vigilava als alumnes quan feien la prova.

Al final del dia els membres de l’AMPA van repartir les medalles i van donar per a tots els alumnes i mestres coca i xocolata per concloure  les olimpíades.      

Pessebre

El dia 21 de desembre l’escola va organitzar un pessebre vivent. Tots els alumnes de l’escola van participar en interpretar diferents oficis o personatges de la historia del Pessebre.

Durant gairebé tot el trimestre a educació artística  els alumnes han anat confeccionant totes les figures i detalls per realitzar deu escenes del Pessebre. A part els alumnes van portar més material per poder decorar cada escena. Portaven gerros, teles, estris, fruita, figures...El divendres i el dilluns els mestres van muntar totes les escenes amb l’ajuda dels alumnes. En aquest esdeveniment vaig ajudar en el muntatge d’algunes escenes.

El 21 per la tarda tots els familiars que van voler venir van poder gaudir d’una transformació radical de l’escola. En cada escena els alumnes interpretaven el paper per a que dones la impressió que tot el que hi havia era real.

Al final de la tarda la directora i la cap d’estudis van realitzar una petita xerrada als familiars per donar les gràcies per haver-hi vingut.

Context escolar
Comentar esta sección

Documents
Comentar esta sección

Treball Pràcticum
Comentar esta sección