Portfolio de Arantxa Rius URV

Biografia

Imatge representativa Arantxa Rius URV

Em dic Arantxa Rius i estudio de Magisteri d’educació Infantil al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

En aquest moment i fins al desembre em trobo en un centre escolar realitzant les meves últimes pràctiques de la carrera.

Ara bé, molts es preguntaran perquè mestra? I per què d’educació infantil?

Doncs hi ha mols motius pels quals he escollit aquest camí de l’ensenyament.

Principalment, he de dir que gaudeixo cada moment que passo amb els nens i les nenes d’aquestes edats,  tot i que considero que això no és suficient per ser mestra, cal portar la vocació dins per ensenyar. I aquesta part, la d’ensenyar, és la més interessant i més gratificant en l'educació infantil ja que per a ells tot es nou i per aquest mateix motiu les seves ganes d’aprendre són immenses; fins a tal punt que m’atreveixo a dir que és en l’etapa educativa on els  alumnes es troben més motivats per saber i, per tant, de forma recíproca, les ganes d’ensenyar també creixen.

Podria continuar explicant perquè desitjo ser mestra dels més petits de l’escola... però prefereixo deixar que mireu aquest vídeo que reflecteix molt bé que és l’educació infantil i la importància que té i que tenim els mestres  en ella; importància que malauradament no es dona en la nostra societat.

“Soy Maestra” (Sitio web: You Tube)

 http://www.youtube.com/watch?v=_exEFA5A-D0&feature=related

Els diferents nivells......en l'Educació Infantil

Portem ja uns dies realitzant les pràctiques en un centre educatiu ; dies en els que hem pogut impregnar-nos de tot el que ens envolta: com es treballa al dia a dia a l’aula, com ensenyar, com aprendre, com educar... com avançar poc a poc per aconseguir que aquells més petits evolucionen gràcies a la nostra feina i tots els professionals del centre, juntament amb la seva família.

Ara es quan ens endinsem en les aules de educació infantil, on en cadascuna d’elles tot i trobar-se en la mateixa etapa educativa tenen les seves diferències marcades sobretot pel seu desenvolupament tan físic com psicològic.

En el meu cas hem trobo diàriament en l’aula de P3 però puc observar aquestes diferències que feia menció anteriorment en els moments de l’esbarjo, en les entrades i sortides de l’escola, en activitats conjuntes d’etapa...

         Els 3 anys

           Desenvolupament físic i motriu

a)      Els nens i les nenes d’aquesta edat comencen a incorporar noves formes de moviment i les expressen amb major independència, però hi ha alguns moviments que no estan totalment assolits com, per exemple, a alguns els costa una mica o mostren inseguretat per pujar i baixar  les escales que hi ha al pati. Alguns cops recorren a l’ajuda de l’adult  però la majoria de vegades s’ajuden amb les mans

b)      A l’hora del joc lliure i, sobretot a l’esbarjo es comencen a observar certes manifestacions d’accions cooperatives entre un nen i un altre, en ocasions comparteixen les seves joguines i realitzen algunes accions en petits grups: llançar-se la pilota en les dos mans o comencen a passar-se-la amb el peu, tot i que els causa gran dificultat capturar-la quan es llançada pel company; caminar o jugar al “coro de la patata” en grups petits i agafats tots de la mà.

c)      Alguns dels infants no tenen definida la seva lateralitat. Això ho he pogut observar en quan agafen els colors o els llapis, n’hi ha que van canviant de mà mentre van pintant  o bé alguns dies dius: “aquell és esquerrà”, i al dia següent està pintant amb la dreta.  

               Rutines diàries

a)      Avisa quan té ganes d’anar al vàter durant el dia i n’hi ha que et demanen ajuda, et diuen que no ho saben fer sols. En alguns casos, no en tots, penso que tenen certa comoditat per a que els ajudin ja que mols d’aquests que recorren a la teva ajuda són capaços de pujar-se i abaixar-se els pantalons sol; ja que en algun cas els he dit que podien i ho han aconseguit.

b)      No saben cordar-se i descordar-se la bata. En entrar a l’aula casi tots necessiten de la teva ajuda per posar-se la bata i posteriorment cordar-se-la  o per treure-se-la; repetim una vegada i una altra “el botonet pel foradet”. Cal dir, però, que hi algun nen i alguna nena que comencen a saber llevar-se-la ell sol.

 

        Els 4 anys

         Desenvolupament físic i motriu

a)      La majoria dels nens i les nenes d’aquesta edat expressen major independència pel que fa a diferents moviments. En aquest pujar i baixar  les escales que hi ha al pati no els causa dificultat tot i que encara n’hi ha algun que et demana  ajuda per baixar.

c) Comença a definir-se la seva lateralitat pel que he pogut observar en visitar en algunes ocasions l’aula de P4 a més de consultar amb la seva tutora sobre aquest tema.

         Rutines diàries

a)      Gran part dels nens i nenes d’aquesta edat van al lavabo quan senten necessitat i només alguns et demanen ajuda. Per exemple en un cas a l’hora de l’esbarjo que una nena de P4 em va demanà ajudà per netejar-se.

b)      Saben vestir-se prou bé sols i per tant, saben cordar-se i descordar-se la bata.

 

           Els 5 anys

          Desenvolupament físic i motriu

a)      Tots els nens i les nenes d’aquesta edat, sempre hi pot haver alguna excepció,  expressen gran independència pel que fa a la realització de diferents moviments. En aquests,  pujar i baixar  les escales que hi ha al pati no els causa cap dificultat, la inseguretat ha desaparegut i l’ajuda de l’adult també.  A més, el seu equilibri es major, salten sense problemes...

c)  S’ha definit la seva lateralitat, tot i que hi ha encara algun nen o nena que encara no la tingui, però encara està dins del normal que això succeeixi. Aquest fet els ajuda a establir una adequada relació amb els objectes i amb el medi.

            Rutines diàries

a)      La majoria van sols al vàter quan senten la necessitat d’anar-hi.

b)      Saben posar-se, cordar-se i descordar-se ells sol la bata.

 

En resum, hi ha grans diferències entre les diferents edats d’aquesta etapa i sobretot si comparem els nens de 3 anys amb els de 5 anys; això està tot lligat al seu desenvolupament i per això hem de tenir sempre present una cosa que tenen en comú, que és que:

En aquestes primeres edats es quan es formen les estructures neuronals, se succeeixen els processos d’individualització i socialització, es produeix un creixement físic i un desenvolupament psicomotor, perceptiu e intel·lectual, que possibilita el desenvolupament de les relacions amb el medi i els seus iguals. Tot això portarà a una sèrie d’assoliments que seran l’estructura de les posteriors experiències. Segons com s’ordenen aquestes primeres experiències, així es desenvoluparà la formació de la personalitat, establint les bases de les interaccions que s’efectuen en el futur.

Per aquest fet és molt important la nostra feina, les nostres actuacions...tot allò que fem dia a dia a les aules; depèn el seu futur.

                             

 

Quines potencialitats em trobo a l'aula?

 

Jo em trobo a l’aula de P3 on qui destaquen:

Els racons

Alguns dels racons son fixes tot el curs i d’altres van sent canviats de temàtica cada trimestre. Aquest primer trimestre tenim el racó de la caseta (cuineta, armaris de roba, nines, etc), la biblioteca (contes, que va també canviant-los), el racó de la música (on hi ha diferents instruments), el racó dels jocs didàctics ( làmines amb l’aprenentatge del colors, els números, jocs d’ordenar peces de gran a petit, jocs per treballar geometria, etc), racó dels jocs de construcció, racó d’informàtica ( disponibilitat d’un ordenador a l’aula per realitzar activitats Tic; fet que afavoreix en molts aspectes en el desenvolupament i capacitats del infant, per exemple, amb la manipulacioó del ratolí treballem la motricitat fina).

Un dels racons que posarà al següent trimestre és un de disfresses; la tutora em va ensenyar els diferents objectes i roba que tenia preparada per al racó.  A més, em comentà que és un dels racons en que els nens i nenes gaudeixen molt.

A més del racó dels transports que s’introduirà en el pròxim trimestre amb la realització del projecte d’aquesta temàtica.

 

Situació i distribució de l’aula

L’aula de P3 es troba a planta baixa de l’edifici i amb dues portes. Una d’elles, la principal, que dona al passadís, i una segona que ens comunica amb el pati. Aquesta última ens facilitat poder realitzar alguna activitat al aire lliure i en un lloc molt més espaiós en un moment determinat o que sorgeix de forma espontània en la rutina de l’aula. Per exemple, vam poder  sortir a buscar fulles de la tardor i sense tenir que dedicar molt de temps a la sortida i recollida de fulles per tal de tenir temps suficient per a la realització de la tasca posterior amb elles.

D’altra banda, disposa d’un lavabo dintre l’aula i d’una zona de pica amb gots per beure els nens i nenes, aquesta última facilitat la realització de manualitats ja que tenen un lloc de manipulació i neteja a l’abast. O per exemple, realitzar activitats de educació per la salut (relacionat amb la neteja de les dents, les mans, etc....

 

En resum...

 

De cadascun dels elements, espais, situacions... que trobem dia a dia a l’aula i amb un toc de creativitat i imaginació amb que es caracteritzen els nostres alumnes podem aconseguir treure profit i, per tant,  dissenyar originals i profitoses activitats d’aprenentatge.